h

AD: Een afscheid met zeer gemengde gevoelens

24 april 2007

AD: Een afscheid met zeer gemengde gevoelens

AD Rotterdams Dagblad • Ze stonden er met gemengde gevoelens. En sommige oud-bewoners foto van sloopwerkzaamhedenvan Parkweg Noord-oost hadden moeite hun emoties te bedwingen. Gisteren mochten zij nog een keer komen kijken naar de flatjes, waar de meesten jarenlang lief en leed deelden.

Want vanaf nu is de slopershamer meedogenloos en gaan de nog resterende 462 flatjes tegen de vlakte. "Ja, dat doet best pijn," zegt Rob van Dommelen, die 28 jaar op de bovenste verdieping aan de Klaas Katerstraat woonde. "Ik had net vier jaar in de verbouwing gezeten toen ik hoorde dat we weg moesten."

Het heeft een hoop voeten in de aarde gehad voordat definitief werd dat de in totaal 700 goedkope huurflats moesten plaatsmaken voor vooral nieuwbouw in de wat duurdere prijsklasse. "Ik sta hier dan ook met een knoop in mijn maag," moest wethouder Yorick Haan, ook aanwezig bij het afscheidsfeest, eerlijk bekennen. "Het raakt me zeker want ik heb hier ook heel wat voetstappen liggen. Eerst in de strijd voor behoud, later in de strijd voor een acceptabele vergoeding voor de bewoners."

Die bewoners namen gisteren dus afscheid van hun wijkje. Zoals Jeanne (70), Jan (72) en dochter Monique (41) Helder. "We hebben hier 42 jaar met heel veel plezier gewoond," zeggen ze. "Maar op het laatst was het een bende. Tot diep in de nacht van die keiharde trommelmuziek, nou dan weet je het wel."

"Toen ik voor de eerste keer kwam en het was dichtgespijkerd, was dat wel emotioneel," zegt Monique, die in de flat aan de Klaas Katerstraat is geboren. "Nu doet het me niks meer."

Rob van Dommelen doet het nog steeds wel wat, hij is ook wat verbitterd. "Wij huurders zijn gewoon vogelvrij en worden voor de sloop uitgejaagd. Ze hebben de boel bewust laten verloederen om de speculatie met de grond te rechtvaardigen."

Wat er met de afhaalchinees en de avondwinkel gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Voor de chinees wordt een andere plek gezocht, de eigenaar van de avondwinkel denkt nog na over een vergoeding die hij van de gemeente aangeboden heeft gekregen. Om welk bedrag het gaat, wil Haan niet zeggen.

U bent hier