h

Verkeerswethouder Haan: parkeerproblemen aanpakken

1 maart 2007

Verkeerswethouder Haan: parkeerproblemen aanpakken

Gemeente Schiedam • Het parkeren is dikwijls onderwerp van gesprek. Vrijwel iedereen kan er over meepraten, rijkelijk puttend uit eigen ervaring. Het is duur of er zijn onvoldoende plaatsen, valt nogal eens te horen als het om de Schiedamse binnenstad gaat. Wethouder Yorick Haan van Verkeer en Vervoer kent de oordelen als geen ander. Hij toont met plezier aan dat de werkelijkheid er genuanceerder uitziet. Die varieert van een oplossing voor het parkeren-bij-nacht tot nieuwe bewegwijzering en klantvriendelijke parkeerautomaten.

Yorick Haan”We zijn bezig om de parkeergarages 24 uur per dag open te krijgen. Bij de ABC-garage is dat al gelukt. Wanneer je woont in sector A, B of E kan je een abonnement kopen voor minder dan een euro per dag en heb je eigenlijk altijd een plek. Dat kan aantrekkelijk zijn voor binnenstadbewoners, die moeite hebben om ‘s avonds of ’s nachts een parkeerplaats te vinden”.

Er zijn nog verschillende andere gemeentelijke actiepunten en plannen te melden. “Wij maken bijvoorbeeld bij nieuwbouwprojecten de afspraak, dat er voldoende parkeerplaatsen worden gerealiseerd. Een goed voorbeeld hiervan is het Land van Belofte. Zichtbaar in de binnenstad is ook het nieuwe parkeerverwijssysteem, dat de automobilist vlot naar de grote parkeervoorzieningen leidt. Weer een andere maatregel is het opknappen van het parkeerterrein aan de Buitenhavenweg. Dat staat in de planning voor dit jaar”.

Wethouder Haan vervolgt: ”Een tijd geleden is het GSM-parkeren ingevoerd: het betalen van parkeergeld via je mobiele telefoon. Dit is een groot en nog steeds groeiend succes; met name zakelijke bezoekers maken er veel gebruik van. Voor bezoekers komen er ook nieuwe automaten waar je met muntgeld, chipknip, creditcard en pinpas kunt betalen. Deze automaten bieden extra informatie. Op het kaartje staat bijvoorbeeld aangegeven waar een evenement is. Of het is tegelijk een kortingsbon of een advertentie van een ondernemer in de binnenstad.

In 2007 gaan we een kadernota maken over het parkeren in heel Schiedam. Daar mag iedereen vanaf het begin over meepraten. Dit kan via een korte enquête op www.schiedam.nl. Een enquêteformulier kunt u ook afhalen bij het Gemeentelijk Informatiepunt in de Stadswinkel, Stadserf 1.

In de Kadernota komen zaken aan de orde als het parkeren aan de westzijde van de binnenstad en het autovrij maken van de Lange Haven. Er zal veel aandacht gaan naar het parkeren in de woonwijken, waar ook vaak problemen zijn.

Een heel andere invalshoek om het parkeerprobleem aan te pakken is het stimuleren van mensen om niet per auto naar de binnenstad te gaan. Met het openbaar vervoer of de fiets dus. Het aantal fietsparkeerplaatsen wordt fors uitgebreid. Fietspaden worden zoveel mogelijk geasfalteerd, te beginnen bij de Broersvest,” aldus de wethouder Verkeer en vervoer.

Hij doet hiermee de aftrap voor een korte reeks artikelen, die de komende maanden op de pagina Gemeentenieuws in Maasstad weekbladen onder de titel Pienter Parkeren verschijnt.

U bent hier