h

ADRD: Hoekse Lijn wordt metro

17 februari 2007

ADRD: Hoekse Lijn wordt metro

AD Rotterdams Dagblad • De Stadsregio neemt de exploitatie van de Hoekse Lijn in december van de NS over, om er in 2010 een metroverbinding van te maken. Een van de gevolgen is dat reizigers uit de regio Waterweg dan hun directe verbinding met NS-station Rotterdam Centraal verliezen.

Het plan is immers de Hoekse Lijn op station Schiedam Centrum aan de huidige Calandlijn te koppelen. Reizigers met bestemming Rotterdam Centraal zullen dan voortaan op metrostation Beurs over moeten stappen.

Treinreizigers richting Gouda en Utrecht – die nu nog op Rotterdam Centraal overstappen – wordt geadviseerd in de metro te blijven zitten tot station Alexander. Daar stopt eveneens de sneltrein naar Gouda en Utrecht.

Dat dit nauwelijks extra reistijd zou betekenen, gaat er niet in bij de Schiedamse verkeerswethouder Yorick Haan. In een eerste verkenning van de Stadsregio – naar de omvorming van de Hoekse Lijn naar metro – wordt bovendien gesteld dat maar 11 procent van de huidige treinreizigers Rotterdam Centraal als eindbestemming hebben. En dus last kan ondervinden van de wijziging, omdat ze dan moeten overstappen.

Ook aan deze stelling rammelt het een en ander, denkt Haan. Er zijn oude cijfers voor gebruikt. Daarom heeft hij samen met zijn Vlaardingse collega Ben van der Velde bij de Stadsregio verzocht om de recentste cijfers. Wanneer die beschikbaar zijn, is nog onduidelijk.

Wie met Stena Line in Hoek van Holland arriveert en richting Amsterdam wil reizen, boekt volgens de Stadsregio juist tijdwinst. Nu is het zo dat ze met de Hoekse Lijn eerst naar Rotterdam Centraal moeten reizen om de intercity naar Amsterdam te kunnen pakken. Feitelijk reizen ze twee maal nutteloos langs Schiedam. Omdat Schiedam Centrum in het nieuwe intercityschema tussen Rotterdam en Amsterdam wordt opgenomen, kunnen de boottoeristen straks wel direct in Schiedam overstappen.

Rotterdammers zullen eerder de lusten dan de lasten van het doortrekken van de Calandlijn hebben. Zij kunnen rechtsreeks vanaf tal van metrostations naar het strand reizen.

U bent hier