h

ADRD: Facelift tijdens stille periode

20 februari 2007

ADRD: Facelift tijdens stille periode

AD Rotterdams Dagblad • De gemeente bespreekt nog met de ondernemers wanneer het het juiste moment is voor onder meer het uitbikken van de steentjes op de fietspaden. Die worden met rood asfalt uitgerust.

In de planning voor het verbeterplan van de Broersvest moet ook rekening worden gehouden met de inrichting van het Plein van Belofte. Wanneer dat samen kan gaan, hoeven ondernemers niet twee maal in de ellende te zitten die een opgebroken straat met zich meebrengt.

Om de Broersvest en Koemarkt verkeersveiliger te maken, wordt 900.000 euro geïnvesteerd. Daarvan worden de oversteekplaatsen ’vlak’ gemaakt. Nu zitten er nog tal van hoogteverschillen tussen stoep, rijbaan en trambaan.

Voor mensen die slecht ter been zijn is dat extra gevaarlijk omdat een haastige oversteek geboden is met de vele trams die moeilijk af kunnen remmen op de Broersvest. Ook nadat de oversteekplaatsen zijn verbeterd, blijft dit een probleem. Vandaar dat tevens overleg plaatsvindt met de RET over de snelheid - maar ook de geluidsoverlast - van bussen en trams.

Daarnaast gaat de gemeente de natuursteentjes uit de fietspaden bikken. Daar komt rood asfalt voor in de plaats. Op deze manier moet de fietsstrook beter herkenbaar zijn en niet meer als parkeervak worden aangezien.

De voegen tussen de steentjes van de stoepen worden eveneens gevuld, om valpartijen tot een minimum te kunnen beperken. Ook staat herstel van straatmeubilair, markering en groen op het programma en worden de inritblokken bij de zijstraten vervangen. Bij de Buitenhavendijk en het ’Gat van Bolmers’ moet nog worden gekeken of het straatmeubilair wordt verplaatst of vervangen. De verkeerssituatie op de Koemarkt wordt ook anders. Zowel fietsers als voetgangers kunnen straks oversteken zonder de vele hoogteverschillen tussen stoepen en trambaan te hoeven nemen. Want ook hier wordt alles vlak gemaakt. Voor auto’s wordt de situatie ook minder onhandig. Zo wordt een laad- en loszone ingericht en komt er een doorsteek, zodat auto’s op de Koemarkt direct kunnen keren als ze verkeerd zijn gereden. Nu moeten auto’s nog doorrijden tot de rotonde bij de Nieuwe Haven.

U bent hier