h

ADRD: Meer ruimte voor woningverbetering

23 januari 2007

ADRD: Meer ruimte voor woningverbetering

AD Rotterdams Dagblad • Huizenbezitters krijgen in Schiedam meer ruimte om bij de gemeente te lenen om hun eigen woning te verbeteren.

Zo kunnen eigenaren die met funderingsherstel te maken hebben, voortaan via het Project Woningverbetering en Funderingsherstel geld lenen tegen een lage rente van 1,5 procent. De maximumlooptijd voor deze lening bedraagt dertig jaar.

Dit geldt voor zowel de investering om de fundamenten weer in orde te krijgen (was 25 jaar) als voor investeringen in het casco (was twintig jaar). Daarnaast komt elk pand waar funderingsherstel plaatsheeft in aanmerking voor een subsidie van 4500 euro. Als één pand verschillende woningen telt, moet dit bedrag onder de eigenaren worden verdeeld.

Het Schiedamse college wil met deze wijzigingen de eigenaren in financieel opzicht verder tegemoet komen.

Aanleiding voor de verbetering van de spelregels van het Project Particuliere Woningverbetering en Funderingsherstel zijn recente ervaringen van de gemeente Schiedam. Vorig jaar overhandigde de gemeente funderingsherstelplannen voor vijftien locaties. "De kosten van de investeringen zijn hoog, waardoor de huiseigenaren voor het herstel van hun pand terugschrikken," aldus het college.

Naast de lage rente denkt de gemeente Schiedam ook dat de verlenging van de looptijd van de lening huizenbezitters over de streep zal trekken. Dit scheelt de eigenaar enorm in de bruto maandlasten, heeft Schiedam uitgerekend. Bij een lening van 70.000 euro tegen 1,5 procent rente met een looptijd van twintig jaar ligt de maandlast op zo’n 360 euro. Bij een looptijd van dertig jaar daalt die maandlast met 100 euro.

Behalve over het funderingsherstel heeft het college zich ook gebogen over de Particuliere Woningverbetering. Het gaat zo goed met de aanpak van de particuliere woningvoorraad dat het fonds vrijwel leeg is. Eind 2006 waren er al 587 leningaanvragen gedaan voor ruim 8,5 miljoen euro. Het college stelt de gemeenteraad dan ook voor 4,5 miljoen euro bij te storten op de gemeentelijke rekening van de Stichting Stimulering Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten.

U bent hier