h

SP laat burgemeester Schiedam-Oost zien

10 december 2006

SP laat burgemeester Schiedam-Oost zien

Onder een grote paraplu en plassen omzeilend heeft de SP-fractie de burgemeester Schiedam-Oost laten zien. Een hele ochtend werd uitgetrokken om de burgemeester onder andere te laten zien hoe in Oost gewoond wordt, hoe de scholen er bij staan en wat er allemaal te doen is in het wijkgebouw. "Een ochtend blijkt te kort om alles te laten zien, maar de burgemeester moet nu een goede indruk hebben van Oost en alles wat daar gebeurt," aldus SP-fractievoorzitter Frans Hamerslag.

Burgemeester Verver, SP-wethouder Haan, SP-fractievoorzitter Hamerslag en SP-Kamerlid Abel

De rondleiding door Oost begon op het stadskantoor, waarna een route door de wijk werd gevolgd langs een aantal 'bezienswaardigheden'. Onderweg stond de groep regelmatig stil om bijvoorbeeld een zijstraat in te kijken. Tussenstops werden gemaakt bij en in station Schiedam Centrum (1), Schieveste (2), basisschool de Peperklip (3), Klubhuis Oost (4), Het Pompstation op de Rotterdamsedijk (5). Op verschillende andere plaatsen in de wijk, waaronder bijvoorbeeld bij 'het stoompje' (6), werd stilgestaan om te praten over bijvoorbeeld overlast van hangjongeren, illegale pensions, particuliere woningverbetering, wietkwekerijen en het beheer van de openbare ruimte.

De route door Schiedam-Oost

Bij en in het station (1) werd uitgebreid gesproken over de aantrekkingskracht van de stad. Als snel werd geconcludeerd dat een lekkend stationsdak en een overhoopliggend stationsplein mensen niet snel zal verleiden om de stad in te gaan. De burgemeester beloofde om samen met wethouder Haan snel werk te maken van het aanzien van het station. Aan de achterkant van het station werd een blik geworpen op het nu nog desolate Schieveste (2). Daar spraken de SP'ers de hoop uit dat er niet alleen vaart gemaakt wordt met de ontwikkelingen op die plek, maar dat daarbij ook rekening gehouden wordt met de directe omgeving en de binnenstad.

Het kersverse SP-Kamerlid Ron Abel gaf de burgemeester en de SP-fractie een rondleiding door 'zijn' school (3). Hoewel Abel op 30 november in de Tweede Kamer werd geïnstalleerd is hij de komende maanden nog elke maandag en vrijdag in de Peperklip te vinden. Hij zorgt er nu voor dat zijn opvolger, zodra die gevonden is, zonder problemen aan de slag kan.

SP-Kamerlid Ron Abel en burgemeester Verver in gesprek

Nog altijd vertelt Abel met veel passie over de school en de omliggende wijk. Er is in Schiedam-Oost op allerlei terreinen een tweedeling te zien. In inkomen, huisvesting en onderwijs. Volgens Abel ligt daar een belangrijke taak en opdracht aan de burgemeester en het college om de verdergaande segregatie te bestrijden. De burgemeester gaf aan veel waardering te hebben voor de inzet van de ex-schooldirecteur en wenste hem succes bij zijn werk in de Tweede Kamer.

Kamerlid, fractie, wethouder en burgemeester op de trap

In het wijkcentrum (4) werd de multi-functionaliteit van het moderne gebouw tentoongespreid. Er blijkt plek te zijn voor de kantoren van de bewonersvereniging, voor een peuterspeelzaal, een ontmoetingsruimte, een zaal waar nu een kinder-disco-avond in voorbereiding was, een computerlokaal, lokalen voor kooklessen, boetseerlessen, schildercursus, enz., ruimte voor Kunst.com en een oefenruimte voor bandjes.

Toen de groep het pompstation (5) binnenstapte leek het of de tijd was teruggedraaid. De oude machines staan nog altijd klaar om te draaien. Op dit moment loopt er onderzoek naar de gebruiksmogelijkheden van het prachtige monumentale gebouw en de machines die er in staan. Buiten het gebouw was te zien dat er hard gewerkt wordt om de grafitti van de muren te halen, maar bleek het ook een gevecht tegen de bierkaai. Eén muur was na de laatste poetsactie al weer helemaal onder gekalkt.

Een blik over de dijk, langs de grensflat, toonde de nabijheid van het Rotterdamse havens en de daar afgemeerde bajesboten. Zo werd op verschillende plaatsen in de wijk (6) even stilgestaan om rond te kijken en te praten over allerlei zaken die in de wijk gebeuren. De onderwerpen varieerden daarbij van overlast van hangjongeren, illegale pensions en wietkwekerijen tot particuliere woningverbetering, funderingsproblemen en het beheer van de openbare ruimte.

U bent hier