h

SP-voorstel aangenomen: OZB niet omhoog

9 november 2006

SP-voorstel aangenomen: OZB niet omhoog

In de tweede termijn van de begrotingsbehandeling heeft SP-fractievoorzitter Frans Hamerslag voorgesteld om de onroerende zaakbelasting (OZB) in het komende jaar niet te verhogen. Dit voorstel kon, net als veel andere SP-voorstellen, uiteindelijk rekenen op grote steun in de gemeenteraad. Alleen de fractie van de PvdA stemde tegen de bevriezing van de belasting die de SP voorstelde.

Hieronder het betoog dat Hamerslag in zijn tweede termijn hield.

Frans HamerslagDe SP bedankt de burgemeester en de wethouders voor de beantwoording van de vragen in eerste termijn. Antwoorden waaruit blijkt dat dit college er serieus werk van maakt om Schiedam anders te laten worden. Op een aantal punten die de SP in de eerste termijn heeft genoemd is afdoende antwoord gegeven. Wij willen echter toch op een aantal punten terugkomen en zullen enkele moties indienen.

De SP wil de OZB voor woningeigenaren komend jaar niet verhogen. Onze argumenten hiervoor zijn helder: de uitkering uit het gemeentefonds valt hoger uit dan in eerste instantie werd ingeschat en er is niet direct een bestemming voor het hogere accres aangewezen, dus de belastingverhoging is niet nodig om de begroting sluitend te maken. Bovendien zijn in de afgelopen jaren de gemeentelijke belastingen fors gestegen.

De wethouder stelt dat bij bevriezing van de OZB een groep zou profiteren die dat juist het minst nodig heeft. Wij bestrijden dit.

Ten eerste is de scheidslijn tussen arm en rijk niet te voeren lang de lijn huiseigenaren - huurders. Er is in Schiedam een flinke groep huiseigenaren die het lang niet zo breed hebben als de wethouder suggereert. En er zijn ook huurders die het wel breed moeten hebben. Voor een Woonplus-woning in het project Land van Belofte betaal je maar liefst 965 euro…

En ten tweede: om ook een voordeel te behalen voor de huurders, zien wij graag dat de wethouder volkshuisvesting het initiatief neemt om met de grootste huurbaas van Schiedam woonplus, afspraken te gaan maken om de huren vanwege de belastingbevriezing komend minder te verhogen. Kan de wethouder bij aanname van de door de SP in te dienen motie hier een toezegging in doen. Het is gebruikelijk dat de verhuurders de huren in navolging van de OZB ook verhogen dat kan dan ook omgedraaid gelden wanneer de OZB niet verhoogt wordt. Wij hopen dat vervolgens in navolging van woonplus andere verhuurders dit sociale voorbeeld zullen volgen. Wij dienen hier over een motie in.

De SP dient een motie in om de Rotterdampas gratis aan te bieden aan 65 plussers met alleen AOW of alleen AOW en een klein pensioen. Dit mooie gebaar maakt dat een groep mensen die het mede door landelijk beleid toch moeilijk hebben in de samenleving, gebruik kan maken van voorzieningen die zonder de Rotterdampas niet betaalbaar voor hen zijn.

In mijn betoog in de eerste termijn noemde ik de reïntegratiebedrijven. De SP constateert dat landelijk, maar zeker ook in Schiedam lang niet alle reïntegratiebedrijven voldoen aan de eisen waaraan ze wat ons betreft zouden moeten voldoen, namelijk mensen op een efficiënte en doeltreffende manier aan het werk helpen, met een persoonlijke aanpak. De SP is van mening dat de gemeente dit het beste in eigen hand kan nemen. De wethouder geeft aan dat er al meer taken naar Schiewerk gaan, dat reïntegratie al meer een interne zaak aan het worden is. Dat is op zich te prijzen, maar dan wel onder de nadrukkelijke voorwaarde dat Schiewerk ook de variëteit en het maatwerk gaat bieden dat voor al deze verschillende doelgroepen moet gelden. Dus niet alleen simpel productiewerk in de vorm van doosjes plakken en bouten schroeven. Dit vinden wij echter niet voldoende, dit is geen maatwerk.

De SP is van mening dat er door het in eigen hand nemen van reïntegratie er op een efficiëntere manier gewerkt kan worden, waardoor er zeker op lange termijn veel geld bespaard kan worden. De kennis en ervaring is voor een groot deel al aanwezig, en op de overhead besparen we hiermee veel geld.

Het belangrijkste is echter het serieus aan passend werk helpen van de mensen waar het om gaat.

Volgens recente berichtgeving is het faillissement aangevraagd voor NextSteps. De SP-fractie wil dan ook graag weten of er voorschotten aan dit bedrijf zijn betaald en zo ja hoeveel. Dit soort ontwikkelingen zijn voor de SP eens te meer een argument om de gemeente gewoon zelf de reïntegratietrajecten te laten uitvoeren. Daarom dient de SP-fractie nu een motie in.

Ten aanzien van het SP-voorstel over economische kansenzones heeft de SP een motie om te onderzoeken of en hoe de mogelijkheden die de Rotterdamwet biedt, voor Schiedam kunnen worden ingezet. De wethouder geeft in eerste termijn aan dat deze wet slechts beperkt van toepassing is op Schiedam. De SP ziet graag juist in de wijken waar de mogelijkheden van deze wet wel benut kunnen worden dat ook graag gebeuren als het gaat om de economische kansenzones. Denk maar eens aan de kansen voor bijvoorbeeld de monseigneur Nolenslaan. Onder het motto: “we grijpen elke (economische) kans die Schiedam vooruit kan helpen aan” willen we toch vragen of het serieus bekeken kan worden. We dienen hiertoe een motie in.

Het naar voren halen van het grootonderhoud van de van Haarenlaan kost natuurlijk geld. Dit is echter geld dat toch uitgegeven moet gaan worden, wij doen het alleen een jaartje eerder. De prioriteit is hoog. De weg ligt er zeer slecht bij en is met recht verkeersonveilig te noemen. Een goede en vooral veilige van Haarenlaan vinden wij van een zo’n groot belang dat het toch in 2007 al moet worden uitgevoerd. Wij dienen hierover dan ook een motie in.

Ten aanzien van de in mijn betoog genoemde particuliere woningverbetering heeft de wethouder aangegeven dat er een onderzoek komt naar een verbreding van het project particuliere woningverbetering. Wij ondersteunen dit punt van harte en willen graag weten op welke termijn wij hier meer duidelijkheid kunnen verwachten. Wij dienen hierover een motie in om deze duidelijkheid voor 1 april 2007 ook te geven.

De SP heeft in eerste termijn gesteld dat wij groot belang hechten aan de integratie en het tegengaan van segregatie. Met name in het basisonderwijs wordt letterlijk de basis gelegd voor hoe kinderen in een later stadium van hun leven gaan deelnemen aan de samenleving. De wethouder zet zich hier met verve voor in en de SP fractie vindt met name het ondersteunen van ouderinitiatieven zeker belangrijk. Het moet uiteindelijk vanuit de mensen zelf komen, dat werkt het beste. Toch mist de SP in de beantwoording van de wethouder met name een aantal punten uit het vijf-punten-plan zoals de SP dat heeft gepresenteerd. Het vijf-punten-plan bestaande uit: een goed onderwijshuisvestingsbeleid, een vast inschrijfmoment, maximering van de ouderbijdrage, dubbele wachtlijsten, en een toelatingsrecht op alle scholen. De SP ziet graag dat deze punten door de wethouder bespreekbaar gemaakt worden in de overlegvormen die zij met de scholen heeft. Wij dienen hierover een motie in.

Tevens zal de SP de motie van de PvdA (motie 4) ondersteunen omdat die voor ons ook een goede aanpak inhoudt van een aantal punten in het Schiedamse onderwijs.

Om de evenementenmaand September nog meer aantrekkingskracht te geven met de mogelijkheid dit te doen zonder meer druk op de parkeervoorzieningen en het milieu dient de SP een motie in om in overleg te treden met de directie van de RET en het DB van de Stadsregio om de introductie van een evenementenmaandkaart te bewerkstelligen en de gemeenteraad daarover ruimschoots voor september 2007 een voorstel te doen.

Voorzitter,
Het CDA heeft met het voorstel voor honderd-hondenpoep-prullenbakken een goed punt. Ter aanvulling hierop dient de SP een motie in om honderd-zwerfvuil-prullenbakken te plaatsen op plaatsen waar dat het hardst nodig is. Eventueel kan hier een creatieve oplossing worden gevonden om de twee plannen te combineren. We hoeven denk ik niet nog een keer uit te leggen waarom, dit helaas veel te veel zichtbaar in Schiedam.

U bent hier