h

ADRD: Wijkschouw in Schiedam krijgt zeker vervolg

16 november 2006

ADRD: Wijkschouw in Schiedam krijgt zeker vervolg

AD Rotterdams Dagblad • door Martijn Verwaaijen • Afgelopen maandag wandelde hij met bewoners en 'specialisten' door Schiedam-Zuid. Woensdag deed hij hetzelfde in Groenoord, en wethouder Yorick Haan kon uiteindelijk maar één conclusie trekken: volgend jaar kunnen alle Schiedamse wijken rekenen op een wijkschouw.

Wethouder Yorick Haan luistert aandachtig naar de ervaringen van de bewoners (foto Cees Kuiper)

Het college koos voor wat proefschouwen, zoals in Zuid en Groenoord, maar ook nog eentje in Woudhoek. En de aftrap werd gegeven op het bedrijventerrein Spaanse Polder en de ’s-Gravelandse Polder.

En Yorick Haan was tevreden. "Het doel van deze proef, samen met de bewoners bekijken hoe de openbare ruimte wordt onderhouden, is prima. Zo krijg je een goed beeld over hoe het er in Schiedam voor staat. Daarnaast hopen wij als college met dit soort activiteiten de betrokkenheid van bewoners bij hun eigen wijk te vergroten. Al moet ik zeggen dat dit in Groenoord niet echt nodig is. Hier is die betrokkenheid nog altijd erg groot."

Dat merkte de wethouder overigens al bij het verzamelen, toen een bewoonster met Amsterdamse tongval aankondigde 'heel boos te zijn'. "Ik ben heel boos over het kappen van allemaal bomen. Hoe halen ze ’t in hun hoofd. Terwijl ik gisteren nog eenpestkoppie in een boom zag!"

Boos is ze ook omdat ze 'gedonderd' is omdat de straat verzakt is. En zo ging het nog even door.

Tijdens de proefschouw, waarbij Haan de omgeving van de Eduard van Beijnumlaan in ogenschouw nam, werd met behulp van de techniek terplekke geregistreerd wat er allemaal mis is. Haan was in het gezelschap van bewoners die van de hoed en de rand wisten en hij werd bestookt met klachten. "Op dit veldje barst het van de hondendrollen," zegt een van hen. "Ik prik iedere vrijdag maar als ik thuis kom moeten de schoenen onder de kraan."

Een ander stipt aan dat het erbarmelijk is gesteld met het fietspad, en zo gaan de heren nog wel even door. De wethouder luistert geduldig en werkt ondertussen de inventarisatie-opdrachten uit. "Zo hebben we straks een prima beeld van wat er niet goed is," zegt hij dan tevreden.

U bent hier