h

ADRD: Abel van Peperklip naar Tweede Kamer

25 november 2006

ADRD: Abel van Peperklip naar Tweede Kamer

AD Rotterdams Dagblad • In één klap zitten er een Vlaardinger en een Schiedammer in de Tweede Kamer. Van de twee SP'ers is Remi Poppe (68) de bekendste kop. Acht plekken hoger op de lijst, op 11, staat echter Schiedammer Ron Abel, debutant in de politiek.

Abel (56) is nog maar een jaar lid van de SP. Sinds 1981 is hij directeur van De Peperklip, een basisschool waar 38 nationaliteiten samenkomen. "Yorick Haan (nu wethouder) vroeg mij lijstduwer te worden voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat heb ik eigenlijk voor de lol gedaan, want als directeur van een school moet je neutraal blijven."

Kort daarna kreeg hij een brief van SP-kopstuk Jan Marijnissen. Of hij als ervaringsdeskundige een stuk wilde schrijven over segregatie in het onderwijs. "Ik heb zeven kantjes volgeschreven. Jan was zo enthousiast dat hij me uitnodigde de algemene beschouwingen van de Kamer bij te wonen. Vervolgens heb ik hem gevraagd bij de Peperklip te komen kijken en dat deed hij valk voor de gemeenteraadsverkiezingen."

Samen met Haan maakte Abel ook een vijfstappenplan om het ontstaan van zwarte en witte scholen tegen te gaan. "Ik ben een echte praktijkman, specialist op het gebied van basisscholen en het vmbo. Zo wil ik ook de Kamer in gaan."

Arnout Hoekstra (21) viste met zijn 29-ste plek achter het net, al was het tijdens de verkiezingsavond plotseling wel billenknijpen. De Vlaardingse SP behoudt echter wel haar fractievoorzitter. Tenzij Hoekstra toch voldoende voorkeursstemmen heeft om alsnog in de Kamer te komen. Dat moet volgende week duidelijk worden.

Hoekstra vindt een coalitie tussen CDA, PvdA en SP de meest logische optie om nu te onderzoeken. In Schiedam is dit al de praktijk. Dus waarom zou het op landelijk niveau ook niet kunnen?

U bent hier