h

ADRD: Uiterlijk van de stad voorop

4 oktober 2006

ADRD: Uiterlijk van de stad voorop

AD Rotterdams Dagblad • door Eva Crouwell • De gemeente Schiedam wil met ingang van volgend jaar een speciale toezichthouder aanstellen, die al het werk van de ONS moet controleren. Van het verwijderen van onkruid tot het herbestraten van bijvoorbeeld de Rotterdamsedijk.

Over dat laatste is verantwoordelijkheid wethouder Yorick Haan bijvoorbeeld niet erg te spreken. Het werk dat de ONS daar nu verricht, kan volgens hem veel beter. ,,Het moet over, of we zullen een korting op de prijs moeten bedingen,’’ zo zei hij deze week, na de presentatie van de begroting voor 2007.

Voor het schoonhouden van het openbaar gebied is de komende jaren een structureel bedrag van 280.000 euro gereserveerd. Of dat voldoende is, moet in de loop van volgend jaar duidelijk worden.

Wanneer de gemeentelijke toezichthouder constateert dat er toch geld bij moet om de ONS al het onkruid en scheve stoeptegels goed te laten bijhouden, dan kan het budget worden uitgebreid, zegt Haan. Want ’het sterk verbeteren van het uiterlijk van de stad’ is een van zijn grootste ambities voor 2007.

Onkruid, zwerfvuil, hondenpoep en scheve stoeptegels; ze zijn een doorn in het oog van vele Schiedammers. Volgende maand start de gemeente daarom met zogenoemde buurtschouwen. Tijdens deze wandeling door de wijk, waar ook iemand van de bewonersvereniging en de ONS bij aanwezig zal zijn, wordt gekeken wat er allemaal beter in de wijken kan. Deze kwaliteitstoets zal voortaan één maal per jaar worden herhaald.

Daarnaast moet er een volgend jaar een ’interactief klachtafhandelingssysteem’ komen. Wanneer een Schiedammer de gemeente belt met een klacht over bijvoorbeeld een scheve stoeptegel, moet deze ook terug worden gebeld over de stappen die worden ondernomen om de stoep te repareren. En hoe lang het bijvoorbeeld kan duren.

Om het schoonhouden en beheer van de openbare ruimte helemaal goed te kunnen regelen, speelt nog iest anders mee. ,,Het komende jaar is heel belangrijk voor de relatie tussen de gemeente en ONS,’’ aldus wethouder Haan. De ONS, waarvan de gemeente de grootste aandeelhouder is, wordt een heel ander bedrijf. Want de ONS wordt veel kleiner en heeft minder taken, nu de kabel- en energieactiviteiten noodgedwongen zijn afgestoten. Daarom vinden momenteel al verkennende gesprekken plaats over de mogelijkheden voor de sturingsrelatie van de gemeente. Vorig jaar werd bemoeienis van het stadsbestuur met het beleid van de ONS nog glashard afgewezen door het toenmalige college. De gemeenteraad en college moesten vooral niet op de stoel van de directie van het bedrijf gaan zitten, was de boodschap. De raad meende echter dat de gemeente als grootste aandeelhouder zich juist wèl met de dagelijkse bezigheden van de ONS moest kunnen bemoeien. Haan wil dat de ONS uiterlijk in 2008 in de nieuwe vorm zal functioneren.

U bent hier