h

ADRD: Schiedamse school moet ècht van de buurt worden

2 oktober 2006

ADRD: Schiedamse school moet ècht van de buurt worden

AD Rotterdams Dagblad • Schiedam moet meer brede scholen krijgen, die bovendien een belangrijke ontmoetingsfunctie kunnen worden voor de wijk. Dan zal het een buurtschool gaan heten. De gemeenteraad heeft daartoe unaniem een motie aangenomen.

Momenteel zijn er vijf brede scholen: het Startblok, Meesterwerk, de Wieken, Taaltuin en Peperklip, en twee zogenoemde ’volgscholen’. De Regenboog -locatie Groenoord- en de Troubadour voldoen nog maar deels aan de eisen van een brede school, maar zijn hard op weg er een te worden. In de wijken West en Zuid bestaan nog geen brede scholen. De raad wil dat daar snel verandering in komt.

De benaming ’brede school’ slaat op activiteiten van de basisschool, die verder gaan dan onderwijs alleen. Zo kan er voor- en naschoolse opvang zijn, schoolmaatschappelijk werk, of een speciale kamer waar ouders elkaar kunnen ontmoeten. Maar de activiteiten moeten nog verder worden uitgebreid, vindt de raad.

De PvdA wijst erop dat de evaluatie ’van de afgelopen brede-schoolperiode leert dat brede scholen nadrukkelijker deel moeten uitmaken van het sociale wijkverband’. De school kan zo een rol spelen in de verbetering van de leefbaarheid in de wijken.

Daarom is besloten het beleidsplan Brede schoolontwikkeling 2006-2010 dat net gereed is, verder uit te werken en er volgend jaar zomer op terug te komen.

De SP vestigde de aandacht nog even op het ontstaan van zwarte en witte scholen. Raadslid Ilse Vlasveld: ,,Wanneer kinderen met een taalachterstand bij andere kinderen met een taalachterstand in de klas komen, is er geen sprake van integratie.''

Wethouder Christine Daskalakis liet weten komende week voor het eerst te gaan overleggen met de schoolbesturen over het tegengaan van segregatie in het onderwijs.

U bent hier