h

ADRD: Schiedam heeft geld over

27 oktober 2006

ADRD: Schiedam heeft geld over

AD Rotterdams Dagblad • door Eva Crouwell • Schiedam heeft na tientallen jaren eindelijk weer eens geld over, zegt wethouder financiën Menno Siljée. Het gaat om een begrotingsoverschot van zo’n vier ton. Het overschot wordt deels veroorzaakt doordat de stad voor volgend jaar onverwachts meer geld krijgt van het rijk. In plaats van de verwachte 80,7 miljoen, krijgt Schiedam voor 2007 81,3 miljoen uit het Gemeentefonds.

Het geld dat nu over is, krijgt niet gelijk een bestemming. Uiteraard zijn er genoeg ideëen, maar b en w laten dat aan de raad over tijdens de algemene beschouwingen. De vergaderingen over de begroting van 2007 vinden begin november plaats.

Maar is het niet verleidelijk - ook voor de gemeenteraad - die centjes nu al in het bijhouden van de openbare ruimte te steken? Want het Leefbaarheidsonderzoek geeft immers toch aan dat onder meer rommel op straat en slecht bijgehouden groen de onveiligheidsgevoelens van Schiedammers versterken?

Wethouder Yorick Haan vindt dat onverstandig. "Eerst moeten we meten of de ONS ook de kwaliteit levert waarvoor we betalen. Wanneer je er nu gelijk geld bij zou doen, wordt dat lastig." Pas wanneer de gemeente goed inzicht heeft in de werkwijze en kosten van de ONS, wordt overwogen of het budget structureel omhoog moet.

Wanneer het begrotingsoverschot tegen die tijd vergeven is, is er heus nog wel ander geld voor beschikbaar, zo verzekert wethouder financiën Siljée. Hij denkt ook de spaarpot van Schiedam keurig op orde te hebben. "Dat komt door reëel begroten." Ofwel, er is gekeken of voor ieder onderwerp op het verlanglijstje voor komend jaar wel het juiste bedrag was voorgerekend. Vaak bleek dat het goedkoper kan.

U bent hier