h

Vlasveld vraagt meer aandacht voor integratie

26 september 2006

Vlasveld vraagt meer aandacht voor integratie

In de raadsvergadering van 25 september heeft SP-raadslid Ilse Vlasveld wethouder Daskalakis gevraagd meer aandacht te besteden aan de bestrijding van segregatie en de bevordering van integratie.

Ilse VlasveldDe raad behandelde maandag de notitie brede school, waarin het beleid voor de komende vier jaar wordt vastgelegd. De SP-fractie vroeg de wethouder het beleid op korte termijn te evalueren en aan te passen, zodat er meer aandacht in komt voor de bestrijding van segregatie en het bevorderen van integratie. Landelijke wetgeving en regels zijn aangepast zodat de gemeente meer mogelijkheden krijgt om - in overleg met scholen - juist daar op in te zetten.

Het volledige betoog van Ilse Vlasveld:
De SP-fractie is blij met de notitie brede school. Het belang van het inzetten op goed onderwijs, en met name het basisonderwijs, mag niet worden onderschat. Deze Schiedamse kinderen vormen straks de toekomst, en het mag niet zo zijn dat een groep kinderen daarbij achter blijft door de achterstand die zij oplopen op het gebied van bijvoorbeeld taal. De brede school neemt daarbij een heel belangrijke, onmisbare plaats in en de SP-fractie is verheugd dat de notitie Brede School een duidelijke aanzet geeft voor hoe wij als gemeente omgaan met de Brede School.

Wel sluiten wij ons aan bij de PvdA-fractie en ondersteunen dan ook de motie waarin wordt gevraagd duidelijkheid te scheppen op welke manier wij precies vorm gaan geven aan de ambities in het collegewerkprogramma. Ook wij zouden graag willen dat hier een duidelijk plan voor komt en wel op korte termijn. Het voorstel om voor de zomer van 2007 een uitgewerkt plan te maken, ondersteunen wij.

Met name één belangrijk punt zien wij onvoldoende terug in de notitie. Dit punt wordt ook niet in de voorliggende motie genoemd. Dat punt is het tegengaan van de zogenaamde zwarte en witte scholen. De gewichtenregeling en het onderwijsachterstandenbeleid zijn door minister en Kamer aangepast. Integratie en het tegengaan van taalachterstanden zijn landelijk maar zeker ook in Schiedam een van de belangrijkste punten die nu spelen in de discussie rond het basisonderwijs.

Nu zijn er in Schiedam zwarte, grijze en witte scholen. Zolang kinderen die al een taalachterstand hebben, in een klas terecht komen met andere kinderen met een taalachterstand, is van integratie geen sprake.

In een nieuw te schrijven visie moet wat ons betreft dan ook duidelijker worden aangegeven hoe het college dit denkt te gaan vormgeven. Wij verwijzen naar wat er in het concept-collegewerkprogramma over wordt aangegeven: 'wij gaan bindende afspraken maken met scholen over de bevordering van integratie en het terugdringen van segregatie.'

De SP heeft enige tijd terug een notitie opgesteld waarin 5 punten worden genoemd om er werk van te maken. Hier pleiten wij voor dubbele wachtlijsten één voor kinderen met gewicht en een voor kinderen zonder gewicht. Verder pleiten we voor een vast inschrijfmoment voor alle kinderen, zodat ook ouders die niet zo goed op de hoogte zijn van de verschillende inschrijfmomenten, niet pas komen als scholen al 'vol' zijn. Via een duidelijk schoolhuisvestingsbeleid kunnen we zorgen dat segregatie wordt tegengegaan. De vrijwillige ouderbijdrage wordt wat de SP betreft gemaximeerd en er komt een toelatingsrecht voor alle kinderen op alle scholen: de gemeente spreekt met de scholen af dat ze in principe geen kinderen mogen weigeren.

De SP-fractie vraagt de wethouder in de uitgewerkte visie, die ook de PvdA noemt, bovengenoemde punten mee te nemen, zodat we overeenkomstig het collegewerkprogramma echt werk kunnen gaan maken van het tegengaan van segregatie.

U bent hier