h

ADRD: Schieten op college-ideeën

7 juli 2006

ADRD: Schieten op college-ideeën

AD Rotterdams Dagblad • Alle Schiedammers mogen van het college wederom op hun doelen en plannen reageren. Die worden na de zomer officieel, maar zijn nu al behoorlijk concreet.

Het Schiedamse college staat erop dat burgers inspraak krijgen bij het opstellen van hun vierjarenplan. Het concept dat gisteren werd gepresenteerd heet daarom ’Alle Schiedammers’.

Het aantal sociale huurwoningen, met een maximumhuurprijs van 512 euro, wordt flink uitgebreid en de Lichtblauwe Brigade krijgt er zeventien man bij. Ingezet wordt op het zo vroeg mogelijk helpen van de jeugd, als deze thuis of elders in de problemen raakt.

Ook zal hard worden gewerkt aan het verbeteren van het uiterlijk van de binnenstad en de daarmee gepaard gaande levendigheid. Het gevoel; ’Schiedam, dat wordt niks meer’, dat sommige stadgenoten volgens wethouder Menno Siljée hebben, moet de komende vier jaar fel worden bevochten.

De eerste zichtbare resultaten die de Schiedammers zulen opmerken? Siljée (financiën, binnenstad en cultuur): ,,De invulling van het Plein van Belofte.’’ Dat wordt een openbare stadstuin met bankjes, groen en kunst.

Christine Daskalakis (werk, welzijn, onderwijs en jeugd): ,,Het WMO-loket.’’ Dat is een wettelijk verplicht informatiepunt waar iedereen terecht kan met zijn vragen over de Wet maatschappelijke ondersteuning. Die gaat volgend jaar in. Gemeenten moeten dan meer zaken die met zorg te maken hebben, zelf gaan regelen.

Maarten Groene (economische zaken en wijkgericht werken): ,,De Lichtblauwe Brigade die op meer momenten per week op straat zullen zijn.’’ Het college wil dat deze afdeling van de politie over vier jaar vijftig man sterk is. De brigade moet het veiligheidsgevoel verhogen, maar mag ook boetes uitdelen voor fout parkeren of verkeerd aangeboden afval.

Yorick Haan (volkshuisvesting, verkeer, vervoer en milieu): ,,De buurtschouw is het eerste zichtbare.’’ Dit najaar zullen de bewonersverenigingen, gemeente, ONS en politie tijdens rondes door de wijken kijken wat er allemaal moet gebeuren om de leefomgeving te verbeteren.

Na de zomer moeten de concrete doelen officieel worden. Nu is het tijd voor de reactie van de stad op de plannen die op papier staan. Het is dezelfde interactieve werkwijze die voor het coalitieakkoord is gebruikt.

U bent hier