h

SP blijft tegen aanleg A4 Midden-Delfland

25 juni 2006

SP blijft tegen aanleg A4 Midden-Delfland

Bij de extra raadsvergadering op 21 juni heeft de Schiedamse SP-fractie Schiedam ingestemd met ondertekening van het convenant van de IODS-partners. Deze instemming betekent echter niet dat de SP voor aanleg van de weg is. De SP is en blijft tegen de aanleg van de snelweg door Midden-Delfland.

Met de ondertekening van het IODS-convenant dwingen de ondertekenaars de minister tot zeer vergaande maatregelen. De aanleg van de A4 Midden-Delfland is de verantwoordelijkheid van de ministers van Verkeer en Waterstaat en van VROM. Schiedam heeft hier niets over te vertellen, de minister kan de weg buiten de medewerking van Schiedam aanleggen. Het convenant verzekert dat dit dan in ieder geval tegen de voorwaarden van de omliggende gemeenten gebeurt. "Als de ministers vinden dat de weg er dan toch moet komen, dan wel onder onze in het convenant opgenomen voorwaarden. Geen overlast: niet horen, niet zien, en niet ruiken," aldus Schiedams SP-fractievoorzitter Frans Hamerslag, "Het convenant dekt dit!"

Hamerslag: "De SP blijft zich zeker verzetten tegen de aanleg van dit stuk zinloze snelweg. Onderzoeken in opdracht van het ministerie wijzen uit dat de weg geen oplossing is voor het fileprobleem. De weg vergroot de problemen met de luchtkwaliteit en heeft ook nog eens marginale economische betekenis. Om de problemen op te lossen moeten er andere maatregelen op andere plaatsen genomen worden. Ondanks deze eigen onderzoeken wil de minister dit stuk A4 toch aanleggen."

"De minister is bereid om 641 miljoen euro belastinggeld in de weg te steken. De SP denkt dat het geld bijvoorbeeld beter in goed openbaar vervoer geïnvesteerd kan worden. Laten we er in ieder geval voor waken dat er geen cent Schiedams geld in de weg wordt gestoken," aldus Hamerslag.

Niet tekenen van het IODS-convenant zou betekenen dat de minister haar eigen gang zou kunnen gaan. Hierdoor zou zij de weg alleen aan minimale wettelijke normen hoeven laten voldoen en dat kan voor een veel lager bedrag. Deze variant van de A4 zou voor veel overlast in Schiedam gaan zorgen, en Schiedam zou er niets tegen kunnen doen. Door het convenant wel te tekenen heeft SP-wethouder Yorick Haan namens de gemeente Schiedam een stevig eisenpakket op tafel gelegd. Als de minister besluit om buiten de gemeenten om de weg toch aan te leggen, kan ze in ieder geval niet om dit convenant heen en wordt de weg op een schonere en betere manier aangelegd.

U bent hier