h

RS: Schiedam tekent, maar blijft tegen A4

23 juni 2006

RS: Schiedam tekent, maar blijft tegen A4

Radio Schiedam • Wethouder Yorick Haan mag namens de gemeente Schiedam zijn handtekening zetten onder het convenant over de aanleg van de A4 tussen Delft en Schiedam. Dat is de uitkomst van een extra raadvergadering donderdagavond. Even voor elf uur bleek tijdens de stemming, dat alleen de twee leden van de fractie van GroenLinks geen vertrouwen hebben op de goede afloop.

Het was ook vanuit die partij, dat Haan de meeste vragen en kritiek op zich kreeg afgevuurd. Haan (SP), die geen kans onbenut liet om de aanwezigen ervan te overtuigen dat hijzelf nog steeds fel tegen de aanleg van de A4 is, moest uitgerekend tegenover zijn voormalige bondgenoot GroenLinks het ondertekenen van het convenant verdedigen. Niet ondertekenen zou betekenen, dat minister Peijs de weg toch zal laten aanleggen, maar dan zo goedkoop mogelijk. Daarmee zou de gemeenten aan het stukje snelweg en het landelijk gebied een slechte dienst worden bewezen. Het alternatief, waarbij de weg wordt aangelegd, maar waarbij maximaal rekening gehouden wordt met milieu en leefomgeving, is dan ondanks alle bezwaren de betere optie.

Niet iedereen was daar overigens van overtuigd. Enkele insprekers aan het begin van de vergadering, zoals de Delftse verkeerskundige Ben van der Chijs, constateerden dat het huidige plan op een aantal punten slechter is dan de plannen van een aantal jaren geleden. Haan erkende dat, maar stelde tevens, dat op een aantal belangrijke andere punten de huidige plannen juist beter zijn. Zo wordt het overkapte deel van de weg tussen de bebouwing van Schiedam en Vlaardingen 300 meter langer.

Uiteindelijk konden alle partijen, behalve GroenLinks, zich vinden in het voorstel om het convenant te ondertekenen. Ook de PvdA, die vooraf verdeeld was, stemde er in zijn geheel mee in. Schiedam zal wel de garantie eisen dat het niet hoeft mee te betalen, mochten de kosten van de aanleg van de weg onverhoopt hoger uitvallen dan nu verwacht. Ook moet de minister de garantie geven alle overeengekomen voorwaarden na te leven.

Een aantal partijen had nog wel enige moeite met het tweede deel van het voorstel. Daarin stelt de gemeente zich onverminderd te blijven verzetten tegen de aanleg van de weg en alle middelen te zullen aangrijpen om te zoeken naar alternatieven en realisatie van de weg te voorkomen. Een voorstel van de VVD om apart over dit deel van het voorstel te stemmen haalde het niet. Een aantal partijen stemde daarom in met het voorstel als geheel, maar met de aantekening dat zij het nadrukkelijk niet eens zijn met het tweede deel.

Ook de andere gemeenten zullen het convenant tekenen. Delft besloot dat woensdag al, Vlaardingen en Midden-Delfland gingen donderdagavond akkoord. Met de ondertekening van het convenant vrijdag komt de aanleg van de A4 door Midden-Delfland weer een stuk dichterbij. De beslissing om tot uitvoering over te gaan wordt uiteindelijk genomen door de Tweede Kamer.

U bent hier