h

'Dierenwethouders' aan voorzichtige opmars begonnen

2 mei 2006

'Dierenwethouders' aan voorzichtige opmars begonnen

Dierenbescherming • Langzaam maar zeker blijken Nederlandse gemeenten te beseffen dat de aanstelling van wethouders met dierenwelzijn in hun portefeuille een goede zaak is. Nederland telt er elf sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart, waarmee het fenomeen ‘dierenwethouder’ aan een voorzichtige opmars lijkt te zijn begonnen. De wethouders zijn aangesteld in de gemeenten Alphen aan den Rijn, Castricum, Delft, Nieuwegein, Purmerend, Schiedam, Tilburg, Zaanstad en drie Amsterdamse Stadsdelen (Amsterdam-Centrum, Amsterdam-Noord en Amsterdam Oud-Zuid).

De Dierenbescherming heeft in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen hard gelobbyd voor de aanstelling van wethouders met de portefeuille dierenwelzijn. Opvallend is dat in het complete politieke spectrum dierenwethouders te vinden zijn. Van Yorick Haan (SP, Schiedam) tot Robert Blom (VVD, Alphen aan den Rijn). In Amsterdam zijn dat Anne Lize van der Stoel (VVD, Amsterdam-Centrum), Harm-Jan van Schaik (CDA, Amsterdam-Noord) en Paul van Grieken (GroenLinks, Amsterdam Oud-Zuid). Nieuwegein zet Carla Breuer (CDA) op dierenwelzijn en Purmerend Hans Krieger (VVD). De dierenwethouder van Tilburg is Marieke Moorman (PvdA), in Zaanstad is dat Robert Linnekamp (GroenLinks) en in Castricum Ber Hes (GDB). Delft is de enige gemeente die in de vorige raadsperiode al een dierenwethouder had. Jan Torenstra (PvdA) wordt opgevolgd door Lian Merkx (STIP).

De Dierenbescherming zal de dierenwethouders de komende vier jaar adviseren, maar zo nodig ook bekritiseren. Uiteraard gaan wij ervan uit dat deze wethouders hun ambtstermijn tot een succes maken en dat hun initiatief in 2010 opvolging vindt in vele tientallen gemeenten in Nederland.

U bent hier