h

ROOD geeft raad raad

26 april 2006

ROOD geeft raad raad

Voorafgaand aan de benoeming van de nieuwe wethouders in de raadsvergadering van maandag 24 april sprak Inan Sahin, voorzitter van ROOD in Schiedam, de gemeenteraad toe. Hij herinnerde de raad aan het manifest dat ROOD voor de verkiezingen aan de burgemeester overhandigde. Sahin vroeg de nieuwe raad en de nieuwe coalitie om oog en oor te hebben voor jongeren en hun mening. Hieronder de tekst die de jonge SP'er uitsprak.

Inan Sahin legt uit wat jongeren willen"Mijn naam is Inan Sahin en ik ben hier om te spreken namens ROOD, jongeren in de SP, maar ik ben hier ook om te spreken namens alle jongeren in Schiedam. Ik ben hier om te spreken over het algemene jeugdbeleid, jongerenhuisvesting en over het beoogde jongerencentrum, over alles wat jongeren bezig houdt, ik ben hier om te spreken over het Manifest van ROOD Nazareth."

"Als eerste zou ik de fracties van de PvdA, de SP en het CDA willen feliciteren met het coalitieakkoord. Een akkoord dat mijns inziens al een grote stap in de goede richting is."

"Wij zien een aantal punten uit het manifest terug in het akkoord en zijn daar zeer verheugd over. Toch spreek ik vandaag voor u over deze onderwerpen, niet om negatief commentaar te leveren maar om de urgentie van deze punten te onderstrepen."

"Als je je als stad wil manifesteren, als je je wilt ontwikkelen, moet je investeren in de toekomst, je moet zorgen dat talent wordt aangetrokken, dat eigen talent niet vertrekt, dat ieder een plek vindt in deze prachtige stad en kan groeien en bloeien. In de afgelopen vier jaar is daar weinig goeds van terecht gekomen voor wat betreft de jongerenhuisvesting, nu zal de jongerenhuisvesting aandacht krijgen. Er zal voor jongeren meer mogelijk gemaakt worden. Het zal wel MOETEN, moeten voor de toekomst van Schiedam. Er zullen meer goedkopere huurwoningen moeten komen, nivellering in de markt, dus ook goedkopere koopwoningen voor starters."

"Een tweede punt van groot belang is het jongerencentrum, dat volgens het coalitieakkoord spoedig zal verrijzen. Een ander centrum dan het Urban Entertainment Centre, dat er én niet spoedig zal zijn én niet met de jeugd opgezet wordt. Want dat is het belangrijkste: dat het jongerencentrum opgezet zal worden DOOR de jeugd VOOR de jeugd. We hebben in de geschiedenis gezien dat ieder project dat opgezet wordt voor jongeren maar niet in samenwerking met jongeren, jammerlijk mislukt is. We hebben ook gezien dat het de Schiedamse jeugd ook niet om commercie gaat maar om een plek die gecreëerd door hen zelf, waarmee zij zich kunnen identificeren. Een plek waar iedereen welkom is, waar alle mogelijkheden openstaan, waar ze niet achterna worden gezeten door mensen die op winst uit zijn."

"Het jongerencentrum is niet het enige wat betreft de accomadaties voor de jeugd. Er zullen overal in Schiedam accomadaties moeten komen voor de jeugd, zowel om de jeugd tevreden te stellen, alswel, wat ook een direct gevolg ervan zal zijn, om overlast van hangjongeren te reduceren. Dus een beter jeugdbeleid voor een socialer, veiliger en prettiger Schiedam."

"Als laatste zou ik de voorzitter en de raad willen vragen of er al kennis is genomen van het manifest van ROOD Nazareth, het manifest dat al deze punten uitgebreider behandeld dan dat ik nu voor u heb kunnen doen in zo’n kleine tijdsperiode. En zouden wij, ROOD, de raad een goede raad willen geven: 'Hou het straat!'."

U bent hier