h

Eerste Schiedamse vluchtalarm

4 april 2006

Eerste Schiedamse vluchtalarm

Mink Lammertink/ROOD Schiedam • In navolging van steden als Arnhem, Leiden en Groningen klonk op maandag 3 april ook in Schiedam het eerste vluchtalarm. “En het is zeker niet voor de laatste keer,” volgens ROOD-woordvoeder Rilana Kuiters.

"Wij staan hier niet voor niks een hoop kabaal te maken. Het beleid van minister Verdonk is inhumaan en brengt onschuldige levens in gevaar."

Directe aanleiding van de actie is het recente artikel in Vrij Nederland, waarin een journalist moeiteloos op de Rotterdamse bajesboten infiltreert en daar schrikbarende ontdekkingen deed. Buiten gebrekkige brandveiligheid en een tekort aan goede voeding, constateerde hij ook de onmenselijke manier waarop deze mensen worden behandeld en gehuisvest.

Natuurlijk is het VN-artikel niet de enige aanleiding. De opzet van de actie komt oorspronkelijk uit Groningen die maandag voor de tiende keer vluchtalarm organiseerde. "In Schiedam doen we het natuurlijk een beetje anders," merkt Kuiters op.

Hoewel er flink promotie was gemaakt was de aftrap nog niet heel druk. Toch waren vele sympathisanten verschenen om de ROOD-jongeren te steunen in hun actie.

Bijgestaan door krachtige leuzen als “Geen deportatie in Schiedam", "Geen Guantanamo Bay aan de Maas" en de gouwe ouwe "Geen mens is illegaal" maakten de Schiedamse ROOD jongeren op djembé, pot en pan hun standpunten kenbaar. Om Verdonk en Schiedam te laten merken dat dit beleid meer kapot maakt dan goed is voor een mensenleven.

Ook riep Rilana Kuiters namens ROOD alle betrokken organisaties en politieke partijen op om het volgende vluchtalarm te komen steunen. "Alleen samen kunnen we een collectief vormen dat sterk genoeg is om mevrouw Verdonk tot bezinning te brengen. Zolang zij dit beleid voortzet zullen wij hier iedere eerste maandag van de maand staan... Met een hoop kabaal natuurlijk," aldus Kuiters.

(v)luchtalarm, elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur op het Stadserf.

U bent hier