h

Maasstad: Links of centrumcollege?

15 maart 2006

Maasstad: Links of centrumcollege?

Frank Willemse/Maasstad Weekbladen • De verkiezingsuitslag in Schiedam dreunt nog na bij de partijen. Winnaars PvdA - van 7 naar 13 zetels - en de SP - van 2 naar 5 - vieren nog het zoet der overwinning. Verliezers likken de wonden. Leefbaar en andere lokale partijen zijn of weggestemd of komen geminimaliseerd terug. En de (mede-)coalitiepartijen CDA en VVD beperkten het verlies en houden zich koest. De kiezer heeft gesproken en heeft altijd gelijk.

Tijd voor een nieuw college. Wat wordt het? In elk geval bepaalt de PvdA of het met links of meer rechts van het midden wil gaan regeren. Een 'linkse' meerderheid met de SP en GroenLinks? Of wordt het meer conservatief met een wethouder erbij voor het CDA of VVD? Vier politiek deskundige Schiedammers geven hun visie hierop.

"Het wordt Havanna aan de Maas," zegt John van Gestel. Hij vertegenwoordigt alle huurdersbelangen in Schiedam. Hij is niet te spreken over het oude college van Leefbaar met CDA, VVD en Gemeentebelangen. "Ik hoop dat het nieuwe college wél naar de huurders wil luisteren." Meer wijkgericht werken en een rem op de uitverkoop van de ONS," zegt hij resoluut.

De hoofdredacteur van cultureel maandblad Musis is blij met de verkiezingsuitslag. Het weggestemde college heeft volgens Hans van der sloot 'bedroeven slecht' gewerkt. "Zij hebben de oppositie de mond gesnoerd. En niet willen luisteren." Dieptepunt: het optreden van wethouder Henk Jan Habermehl. Die niet op kwam dagen bij vergaderingen waardoor het Schiedamse standpunt bij de A4 niet te horen was.

Bert Dekkers (66) wordt wel 'het 36ste raadslid' genoemd. Niet dat hij bij een politieke partij hoort. Nee, maar altijd present als hij inspreekt en de raad vaak vermanend toespreekt. Hij is verrast door de opkomst van de SP. Vijftig procent meer stemmen en nu de tweede partij. Hij gelooft wel in een links college. Dat met gedoogsteun van GroenLinks dan maar drie wethouders nodig heeft. "Voor de goede verhoudingen Siljee en Groeneweg namens de PvdA en dan Haan namens de Socialistische Partij." Van zo'n bestuur verwacht Dekkers: méér sociale woningbouw, betere armoedebestrijding en meer veiligheid rondom de scholen.

Presentator Bart Noordegraaf (22) is verrast door grote winst van de PvdA. Maar is teleurgesteld over 'het op de man spelen van politici in deze verkiezingsstrijd'. De politieke verslaggever van Radio Schiedam verwacht dat de PvdA duidelijk stelling zal nemen. Bijvoorbeeld met minder geld naar prestigieuze projecten van dit college. Het glasmuseum zal zelf voor sponsoren moeten zorgen en niet naar de gemeente kijken. Hij is neutraal maar zou graag eens zien hoe de SP het ervan afbrengt als collegepartij.

Alle deskundigen betogen wel dat een college met weer VVD of CDA ook nog kan. Het gaat niet alleen over partijprogramma's en ideologische standpunten. Soms gaat het domweg over de poppetjes. En daardoor sluit niemand uit dat wethouders als Christine Daskalakis (CDA) of Cor van Tilborg binnenkort weer zullen aansluiten. Maar wel bij die van 'monopolist' PvdA.

U bent hier