h

AD: Schiedam kleurt rood

8 maart 2006

AD: Schiedam kleurt rood

AD Rotterdams Dagblad • De PvdA en SP zijn met respectievelijk 13 en 5 zetels de grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen in Schiedam. Maar of er een linkse coalitie zal ontstaan, is verre van zeker. De PvdA wil met alle gekozen partijen praten.

De poging van diverse nieuwelingen deel uit te maken van de Schiedamse politiek is gestrand. Marcello Stewart, de kleurrijke kandidaat van de ChristenUnie (met bolhoed), kreeg slechts 1,6 procent van de stemmen. Voor een raadszetel is echter minstens 2,8 procent nodig.

Voormalig Leefbaar wethouder Theo Schoenmakers (blanco lijst) wist 0,7 procent van de kiezers binnen te halen, net als het Duurzaam Nederland van Sevim Dogan.

De huidige coalitiepartijen Leefbaar Schiedam, CDA, VVD en Schiedam Lokaal zijn door de kiezers afgestraft. Leefbaar Schiedam weet -na een overweldigende overwinning vier jaar geleden- slechts drie van zeven zetels vast te houden. Het CDA verliest één zetel en komt op vijf, de VVD ook en eindigt op vier zetels. Het Schiedam Lokaal van wethouder Henk Jan Habermehl keert in het geheel niet terug in de gemeenteraad.

Ook GroenLinks gaat met een zuur gevoel naar huis, twee van de drie plekken in de raad blijven overeind. Het AOV en D66 behouden hun eerder verworven zetel in Schiedam. Gemeente Belangen Schiedam (GBS) knijpt echter in de handen met één enkele zetel. Na de breuk met de fractie, die onder de naam Schiedam Lokaal doorging, voelt het voor GBS als een dubbele overwinning weer in de gemeenteraad van de partij te zijn.

U bent hier