h

AD: Nieuwe coalities gloren

15 maart 2006

AD: Nieuwe coalities gloren

AD Rotterdams Dagblad • De Schiedamse PvdA denkt de coalitie morgen rond te hebben, Vlaardingen gaat nog een keer praten met de SP, om te kijken of een links college mogelijk is.

Het ziet er naar uit dat Vlaardingen afkoerst op een coalitie van PvdA en GroenLinks, samen met óf CDA óf VVD. Dat kwam naar voren tijdens de openbare bijeenkomst van de Vlaardingse lijsttrekkers, eerder deze week. Schiedam denkt de coalitie morgen officieel rond te hebben. Welke partijen daarin plaatsnemen, is nog giswerk. De Vlaardingse PvdA-onderhandelaar Anny Attema maakt duidelijk dat in elk geval het AOV, SBV en ChristenUnie/SGP afvallen. Datzelfde geldt naar alle waarschijnlijkheid voor VV2000/Leefbaar Vlaardingen, die zich voor de bijeenkomst voor lijsttrekkers had afgemeld.

Samenwerking met de SP, die van drie naar vier zetels is gegroeid, ligt ook niet voor de hand. De SP wil een complete heroverweging van alle sloopplannen in Vlaardingen en een duidelijke koerswijziging van het nieuwe college. De SP heeft de afgelopen vier jaar campagne gevoerd tegen de sloop in de Babberspolder en het zou volgens fractievoorzitter Arnout Hoekstra ’een beetje vreemd’ zijn als de SP nu wel akkoord gaat met de verdere herstructurering. ,,Sloop in de Babberspolder is voor ons onbespreekbaar,’’ zegt Arnout Hoekstra. ,,Helder,’’ is de reactie van Attema.

Toch gaat PvdA-onderhandelaar Attema nog een keer praten met Arnout Hoekstra om te kijken of een links college mogelijk is. ,,Maar negentien zetels is geen riante meerderheid en ook niet riant voor de Vlaardingse samenleving,’’ waarschuwt Attema. Ze maakt verder duidelijk dat GroenLinks bij de PvdA een streepje voor heeft: ,,We hebben een lijstverbinding met GroenLinks en daarmee spreken we ook iets uit. GroenLinks is onze natuurlijke bondgenoot.’’

De samenwerking met de twee andere collegepartijen, CDA en VVD, is de PvdA goed bevallen. Toch zal een van deze partijen waarschijnlijk afvallen. De PvdA wil vanwege haar twaalf zetels een tweede wethouder. Een college PvdA-GroenLinks-CDA-VVD zou dan uitkomen op vijf wethouders. Maar: ,,Vijf of zes wethouders lijkt ons vrij lastig te verkopen,’’ aldus Attema. ,,Het college is geen vorm van werkverschaffing.’’

In Schiedam lijkt de coalitie kat in ’t bakkie. Ook al wordt nog niet naar buiten gebracht wat het eindresultaat is. Toch wil de Schiedamse formateur, Maarten Groene (PvdA), de coalitiepartijen nog voor de installatie van de nieuwe raad, donderdagavond, bekendmaken. Wordt Schiedam straks een soort ’Havana aan de Schie’, wanneer de PvdA (13 zetels) een linkse coalitie met SP (5 zetels) en GroenLinks (2) smeedt? Of wordt het de gulden middenweg, met VVD en CDA? Waar staan Leefbaar en Gemeente Belangen na de rode winst? Het blijft nog even gissen.

Groene wil geen collega’s voor het hoofd stoten. Een van de zaken die nog in onderhandeling zijn, is het al dan niet in de openbaarheid verdelen van wethoudersposten, zoals dat in Maassluis al gebruikelijk is.

U bent hier