h

Niet nóg meer geld voor glasmuseum

11 februari 2006

Niet nóg meer geld voor glasmuseum

Wethouder Habermehl heeft gisteren in een brief bekend gemaakt dat het glasmuseum een tekort heeft van 800.000 euro. De SP vindt dat de gemeente al genoeg heeft bijgedragen. Haan: "Keer op keer wordt er geld in het glasmuseum gestoken. Het is nu genoeg geweest, blijkbaar is het idee toch niet zo levensvatbaar".

"In 2003 werd aan twee oud-wethouders gevraagd voor 23.000 euro onderzoek te doen naar de mogelijkheden om het Hoogeveense glasmuseum te verhuizen naar Schiedam. Het onderzoek was lyrisch. Na alles wat er sindsdien gebeurt is, vraag ik me af of dat onderzoek wel klopt," zegt SP-fractievoorzitter Yorick Haan. "Eerst werd ons gemeld dat het de gemeente geen cent zou kosten. Kort daarna, toen de plannen wat verder waren uitgewerkt, kregen we te horen dat de gemeente ruim negen ton moest investeren om het museum te kunnen opstarten. Vorig jaar moest er weer bijna een half miljoen bij. Nu blijkt het niet te lukken om externe investeerders te vinden, waardoor er een gat van acht ton is."

"Genoeg is genoeg," zegt Haan, die vindt dat dit bericht niet mag betekenen dat de gemeente wéér bijspringt. "Habermehl legt in zijn brief uit dat de gemeente samen met het museum op zoek gaat naar een oplossing. In afwachting van die zoektocht wordt er niets gedaan aan de verbouwing van het Wennekerpand. Die acht ton is nodig om de bouw te kunnen starten, zolang dat geld er niet is blijft het glasmuseum aan de Boterstraat zitten. Daar loopt het ook al niet zo lekker. De gemeente heeft over 2005 al iets van anderhalve ton moeten bijspringen om het tijdelijke museum aan de Boterstraat draaiende te houden."

“Als je alles bij elkaar optelt dan wordt dit wel een heel duur museum. Hoe het museum al die investeringen gaat terug verdienen is een groot mysterie. Het lijkt me goed dat alle betrokken partijen eens om tafel gaan zitten om nog eens goed te kijken of het idee wel zo levensvatbaar is. Wellicht kan TCN uitkomst bieden. Zij hebben in de intentieovereenkomst voor het Urban Entertainment Centre beloofd om tien procent van de som die ze investeren in Schieveste, te investeren in de Binnenstad. Kunnen we meteen zien wat die toezegging waard is...”

“De bewoners van de Brandersbuurt zien het museum graag in het Wennekerpand en ik geef ze groot gelijk. Dan moet het natuurlijk niet een museum zijn dat al na een jaar failliet gaat, want dan staat er een groot en leeg museum in het wijkje. Zoals het er nu voor staat, mag het in ieder geval niet betekenen dat de gemeente er nog eens 800.000 euro bijlegt, want waar houdt het op? Hoeveel volgend jaar? En het jaar daarna?”

U bent hier