h

Yorick Haan stapt uit vertrouwenscommissie

16 januari 2006

Yorick Haan stapt uit vertrouwenscommissie

SP-fractievoorzitter Yorick Haan zal zich terugtrekken uit de vertrouwenscommissie voor de benoeming van een nieuwe burgemeester. Haan: “Nu het burgemeestersreferendum van de baan is, wil ik geen deel meer uitmaken van de vertrouwenscommissie. Het wordt nu een standaard achterkamertjescommissie waar de politieke partijen onderling uitmaken wie burgemeester mag worden. Daar doe ik niet aan mee.”

Op maandag 23 januari zal de gemeenteraad in een extra raadsvergadering besluiten dat de sollicitatieprocedure weer wordt opgestart, dit keer zonder referendum. “Eerder besloot de gemeenteraad unaniem om een referendum te organiseren. De burger moest meer bij de politiek betrokken worden en het referendum was daarvoor een goed middel. Nu het aantal kandidaten wat tegenvalt, krabbelen partijen als CDA, VVD, Leefbaar Schiedam en PvdA terug. Dat valt mij erg van ze tegen,” aldus de SP’er. “Waarom niet proberen, bijvoorbeeld door het referendum op een later moment te organiseren, wat meer kandidaten te trekken. Bij meer mensen de interessante baan van burgemeester van de fantastisch mooie stad Schiedam onder de aandacht brengen. Misschien hard werken, maar ook een baan waar veel uit te halen is. In Schiedam is een wereld te winnen. Een beter Nederland begint hier!”

Haan vraagt zich af waar de nieuwe politiek nu ineens is gebleven: “De politiek trekt zich weer terug in de achterkamertjes om een nieuwe burgemeester via de weg van de politieke benoeming in het pluche te helpen. Het moet anders! Niet weer terugvallen in de oude structuren. Nu een keer wél de kiezer vertrouwen. Een burgemeestersreferendum is misschien niet de best mogelijke oplossing, maar wel de meest democratische die nu mogelijk is.”

U bent hier