h

ADRD: "Zwembad moet van gemeente blijven"

30 januari 2006

ADRD: "Zwembad moet van gemeente blijven"

AD Rotterdams Dagblad • Als het Schiedamse zwembad Groenoord in de nabije toekomst wordt verkocht aan Thermen Holiday gebeurt dat onder bepaalde garanties.

Desondanks en in tegenstelling tot een meerderheid van de gemeenteraad vindt de Socialistische Partij (SP) dat het zwembad in gemeenschapshanden moet blijven.

De hoge personeels- en onderhoudskosten van het zwembad zijn voor het college aanleiding het in de etalage te zetten. Thermen Holiday, gelegen op loopafstand van het zwembad, heeft zich gemeld voor de overname. Bij een eventuele verkoop moet Thermen voldoen aan een aantal geranties zodat wordt voorkomen dat er ontslagen vallen en de toegangs- en lesprijzen explosief stijgen. "Die garanties zijn wat de SP betreft niet hard genoeg," stelt fractievoorzitter Yorick Haan.

"De gemeente moet elk jaar een flink bedrag op tafel leggen om het zwembad draaiende te houden. Daardoor kan het zwembad de tarieven laag houden, voldoende personeel in dienst hebben en ruimte bieden aan schoolzwemmen, zwemlessen en therapeutisch zwemmen. Het is goed dat de gemeente geld investeert in het algemeen belang."

Met een particuliere eigenaar zal die situatie volgens de SP drastisch veranderen. "Een commerciële exploitant wil winst maken. Met garanties voor tarieven, het personeel en de functies die het bad nu vervult, zou Thermen Holiday verlies draaien," voorziet Haan.

"Ze zullen al snel onder de garanties uit willen of direct nadat de garantietermijn is verlopen, flink willen reorganiseren om het zwembad winstgevend te maken. Voor de SP voldoende redenen om tegen de verkoop te zijn."

Jan van Vugt, directeur van de dienst Sport en Recreatie die verantwoordelijk is voor de exploitatie van Groenoord, geeft aan dat het zwembad tot medio 2007 in elk geval in gemeentelijke handen zal blijven.

U bent hier