h

ADRD: Zorgen over homo-aversie op scholen

12 januari 2006

ADRD: Zorgen over homo-aversie op scholen

Algemeen Dagblad/RD • Het Schiedamse SP-raadslid Sinne Tolsma maakt zich zorgen over de uit recent onderzoek gebleken groeiende aversie tegen homo’s op middelbare scholen in Rotterdam.

Tolsma wil van het college weten hoe het er in Schiedam voor staat en wat voor middelen er beschikbaar zijn om homo-emancipatie te bevorderen.

Burgemeester en wethouders laten weten dat de Jeugdmonitor, een onderzoek onder jeugd tot 18 jaar, dit jaar al is ingepland. Pas wanneer de uitkomsten daarvan bekend zijn, wordt duidelijk wat Schiedamse scholieren vinden. En of de gemeente geld wil vrijmaken voor voorlichting op scholen.

Dat geld is er nu in elk geval niet. Het landelijke budget voor homo-emancipatie, afkomstig van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), is al verdeeld over andere projecten. De gemeente bekijkt nog of er iets via het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) te regelen is, maar benadrukt nogmaals dat nu niet zeker is of extra actie wel nodig is.

De vragen die in Rotterdam over homoseksuelen werden gesteld, zullen ook hier in het onderzoek onder middelbare scholieren worden opgenomen. Dat zijn: ’Zouden homo’s of lesbo’s tot jouw vrienden/vriendinnen mogen behoren van jou?’, ’Ik zou het vervelend vinden om les te hebben van een leraar/lerares die homoseksueel is’ en ’het is vies als twee mannen of twee vrouwen met elkaar vrijen’.

U bent hier