h

ADRD: ’Voorlichting over homo’s nu starten op basisscholen’

13 januari 2006

ADRD: ’Voorlichting over homo’s nu starten op basisscholen’

Algemeen Dagblad/RD • Raadslid Sinne Tolsma (SP) is verre van tevreden met de afwachtende houding van het Schiedamse college. Tolsma vroeg B en W naar Schiedamse cijfers over homo-intolerantie onder jongeren. Deze is in Rotterdam wederom verder gestegen, zo blijkt uit recent GGD-onderzoek.

„De gemeente heeft geld laten liggen,’’ zegt Tolsma, daarbij doelend op het rijksbudget voor homo-emancipatie dat al aan andere projecten is vergeven. „Daarnaast lijkt het college achterover in de stoel te blijven zitten, totdat de uitkomsten van het Schiedams onderzoek bekend zijn.’’ Dat moet dit jaar plaatsvinden, maar wanneer dat gebeurt, is Tolsma niet bekend. „Voorkomen is beter dan genezen. Ik zou graag zien dat er nù al voorlichting wordt gegeven op basisscholen, in plaats van de cijfers af te wachten. Het is een landelijk probleem, al zou je een onderzoek doen in de Achterhoek, dan nog zal de uitslag schrikbarend zijn.’’

Vooral Turkse (88 procent) en Marokkaanse jongens (80 procent) uit Rotterdam geven in het GGD-onderzoek – de Jeugdmonitor – aan aversie hebben tegen een mogelijke vriendschap met homo’s of lesbo’s. Tolsma: „Het zijn echt niet alleen moslims, maar bijvoorbeeld ook gereformeerden. Hoofdzakelijk zit het geloof er wel achter, denk ik.’’

De helft van de 4900 ondervraagde derdeklassers vindt het vies wanneer twee mannen of twee vrouwen met elkaar vrijen. Bijna eenderde van hen zou het vervelend vinden als een van hun leraren homoseksueel zou zijn.

Rotterdamse meisjes zijn over het algemeen toleranter dan de jongens.

Ook het opleidingsnivieau heeft invloed op de uitkomst van de Rotterdamse Jeugdmonitor. Hoe hoger geschoold, des te makkelijker wordt met het onderwerp homoseksualiteit omgegaan.

U bent hier