h

ADRD: Waterweg wil geen onverzekerden

15 december 2005

ADRD: Waterweg wil geen onverzekerden

AD Rotterdams Dagblad • De drie Waterweggemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis bieden minima en bijstandsgerechtigden gratis een collectieve aanvullende verzekering (CAV) aan. Met zorgverzekeraar DSW is daarover overeenstemming bereikt.

„Wij willen de situatie bereiken dat mensen niet onverzekerd zijn,’’ zegt DSW-directeur Oomen. Uitkeringsgerechtigden en minima hoeven niet meer bij Sociale Zaken aan te kloppen voor bijzondere bijstand voor vergoeding van de eigen bijdrage voor medische kosten, maar kunnen deze direct vergoed krijgen van de zorgverzekering. Voor de minima betekent dit een enorme vereenvoudiging en minder papierwerk. Datzelfde geldt voor de dienst Sociale Zaken.

Voorwaard e is wel dat zij een basisverzekering nemen bij DSW (de nominale premie) en een aanvullende verzekering (de AV-Standaard of de AV-Top). De CAV krijgt de verzekerde er dan gratis extra bij. Bij deze extra aanvulling gaat het om vergoedingen voor een brilmontuur, een basispakket tandheelkunde, een hoortoestel of meerkosten voor pedicure.

De kosten komen nu maandelijks op minstens 42 euro. Vanaf januari verandert dat bedrag met de nieuwe zorgverzekeringswet. Dan moeten minima een zorgtoeslag aanvragen bij de belastingdienst. „In principe komen de mensen ongeveer op hetzelfde bedrag uit,’’ aldus een ambtenaar in Vlaardingen.

Met de CAV willen de gemeenten ervoor zorgen dat inwoners die het moeilijker hebben, heel goed zijn verzekerd. „Veel minima wisten niet, dat zij bepaalde medische kosten via de bijzondere bijstand konden krijgen vergoed,’’ vertelt de medewerker. Of ze hebben geen zin een aanvraag in te dienen, die vaak gepaard gaat met veel formulieren. Ouderen zijn vaak te trots om te vragen om -in hun ogen- ’armenzorg’.’’ De CAV is inmiddels ingegaan.

U bent hier