h

Gemeentebegroting: verbazingwekkend

8 november 2005

Gemeentebegroting: verbazingwekkend

Het beste woord om de verandering in de financiële situatie van de gemeente te beschrijven is verbazingwekkend. Jaar na jaar kreeg iedereen te horen dat het geld in Schiedam op was. Dat de bodem van de schatkist al lang bereikt was. Nu naderen de verkiezingen en is er opeens weer geld genoeg. Er blijft zes miljoen over op de begroting van dit jaar en ook in de reserves van de ONS blijkt nog een hoop geld te zitten dat eigenlijk van de gemeente is – en dus van de gemeenschap.

Gaan college en coalitie dan nu opeens wel goed met geld om? Nee. Nog steeds weet dit college niet waar de echte prioriteiten liggen. Gaat er meer geld naar het beheer van de openbare ruimte? Wordt de verkeersveiligheid rond de scholen nu wel goed geregeld? Kan de gemeentelijke belasting weer wat omlaag? Blijven het Filmhuis en jeugdtheater de Teerstoof behouden?

Het college begrijpt niet wat de problemen van de stad zijn. Omdat ze niet luisteren naar de mensen in de stad. Dat blijkt keer op keer het grootste probleem te zijn van dit college: ze kunnen niet luisteren.

Het is in de jaren dat Leefbaar Schiedam nu regeert met CDA, VVD, en Gemeentebelangen Schiedam Lokaal al verschillende keren voorgekomen dat een wethouder het niet meer uithield. Al drie keer werd een wethouder gewisseld en één keer wisselde een wethouder van partij. De laatste wisseling van de wacht leverde een VVD-wethouder op, die kort na zijn aantreden een beeld schetste alsof Schiedam op de rand van de afgrond stond, en nu laat zien dat er genoeg geld is om de komende jaren zonder zorgen verder te gaan.

De SP zal zich bij de behandeling van de begroting inzetten om nieuwe bezuinigingen tegen te houden en de prioriteiten te leggen daar waar ze horen. Wat de SP betreft wordt de stad schoon, heel en veilig en wordt de pijn niet gelegd bij zaken die geen bezuinigingen kunnen verdragen.

Yorick Haan
fractievoorzitter SP

U bent hier