h

Fair play?

5 november 2005

Fair play?

ROOD/Mink Lammertink • Tot op heden kunnen het Filmhuis Schiedam en Jeugdtheater de Teerstoof hun zeer waardevolle activiteiten nog verrichten vanuit hun theater aan de Nieuwstraat 12. Dit pand, eigendom van de gemeente, is nu echter bestemd voor het vestigen van appartementen. Noodgedwongen moeten beide instellingen nu verhuizen naar een andere locatie. De keus viel al snel op het monumentale pand aan de Hoogstraat – met uitdrukkelijke steun van het college.

Het spandoek dat aan de gevel van de Monopole werd gehangen

Het geld dat voor de verhuizing naar de Monopole bestemd was, bleek echter door een fout van de wethouder van financiën dubbel geboekt te staan. Hierdoor viel de financiering weg, waardoor het Filmhuis en de Teerstoof zoals het er nu voor staat per 2007 op straat staan. Het college in Schiedam zit echter niet stil: geen geld voor serieuze culturele activiteiten in de Monopole? Dan maar een gokhal in het pand! Fair play? Volgens ROOD Schiedam in geen geval.

Daarom heeft ROOD Schiedam actie ondernomen. Om duidelijk te maken dat de meeste Schiedammers een gokhal helemaal niet zien zitten. Omstreeks vijf uur werd onder toeziend oog van de pers het pand bezet, en natuurlijk voorzien van een paar stevige leuzen die het winkelend publiek zichtbaar aan het denken deed zetten. De meeste van de voorbijgangers waren het er dan ook volkomen mee eens.

"Het is belachelijk om te beweren dat er geen geld is. Volgens mijn bronnen is dat er namelijk wel," aldus plaatselijk ROOD-voorzitter Benjamin Hoppe. "Daarnaast heeft de Raad in principe al toegezegd. Ze maakt haar belofte dus ook niet waar. En zowel de Teerstoof als het Filmhuis heeft recht op een eigen plek, en wel in het culturele centrum van Schiedam. Het Monopole biedt juist kansen voor deze twee instellingen om hun activiteiten uit te breiden."

Ook daarom reisde niet veel later een hele delegatie van ROOD af naar theater de Teerstoof. Daar bood Hoppe symbolisch de sleutel aan. De vertegenwoordiger van het theater was zeer verheugd door deze morele steun. "We zullen dit niet snel vergeten."

Hopelijk wil het college van B&W inzien dat Schiedam niet zit te wachten op een grote gokhal, maar op een bruisende binnenstad. Het theater zou hier zeker een positieve impuls geven, denkt Hoppe. "Maar we houden de ontwikkelingen zeker scherp in de gaten. En als er weer actie nodig is, dan staat ROOD Schiedam natuurlijk weer op de barricades."

U bent hier