h

ADRD: Symbolische kraak Monopole

5 november 2005

ADRD: Symbolische kraak Monopole

AD Rotterdams Dagblad • Het Monopole-gebouw aan de Hoogstraat is donderdagavond gekraakt door een groepje jongeren van ROOD. De jongerenafdeling van de SP wil met deze actie onder meer de onzekere toekomst van het Filmhuis en jeugdtheater De Teerstoof onder de aandacht brengen.

"We hebben het pand symbolisch bezet en voorzien van een nieuw slot," aldus ROOD-voorzitter Benjamin Hoppe. "De sleutel hebben we aan iemand van het jeugdtheater gegeven."

Het oude slot zal maandagavond door SP fractievoorzitter Yorick Haan aan wethouder Cor van Tilborg worden aangeboden.

Voordat de krakers het slot vervingen, hingen ze een spandoek op met de tekst: 'Wethouder wat doet u nou, straks het jeugdtheater in de kou'. Ook werden leuzenop de ramen gekalkt, zoals 'Doet uw gemeente aan Fair Play?' en 'Een Filmhuis zonder thuis'. "Die hebben we aan de binnenkant van de ramen aangebracht, zodat ze extra moeilijk te verwijderen zijn," aldus Hoppe.

Aanleiding voor de kraakactie zijn de plannen van de gemeente het Monopole aan Fair Play te verkopen. Deze speelhal is nu verderop aan de Hoogstraat gevestigd. Het bedrijf wilde eerst naar het Stadserf verhuizen, maar dat hield de raad tegen.

Het Monopole was eerst gereserveerd voor het Filmhuis en jeugdtheater, maar het rijksgeld dat voor de verbouwing was gevonden, bleek dubbel geboekt en dus fictief. Van Tilborg verklaarde daarna geen geld te hebben voor Monopole. Hoppe: "Wij weten dat de meeste Schiedammers hier helemaal geen gokhal willen. Meneer Van Tilborg speelt maar een raar spelletje met de raad. Volgens verschillende partijen is er nog genoeg dividend van de ONS over."

U bent hier