h

Veel bijval actie tegen zorgstelsel

24 oktober 2005

Veel bijval actie tegen zorgstelsel

Ilse Vlasveld • Op vrijdag 21 oktober was de SP Schiedam met een kraampje op de centrummarkt aanwezig om hier actiekaarten uit te delen tegen het nieuwe zorgstelsel. De kaarten vonden gretig aftrek. En dat is nodig ook: de wijzigingen die het kabinet wil doorvoeren per 1 januari 2006 zijn rampzalig: ze betekenen opnieuw een afbraak van de solidariteit. Een bijstandsgerechtigde betaalt straks net zo veel als een miljonair. Via de zorgtoeslag is dit nog gedeeltelijk terug te verdienen, maar de teruggave gaat maar tot een maximum van 35 euro per maand, waardoor veel minima er alsnog op achteruit gaan. Verder is al dat formulieren invullen alleen maar nodeloze bureaucratie. Veel beter zou het zijn, om gewoon een premie te heffen die afhankelijk is van het inkomen. Zo dragen de sterkste schouders ook de zwaarste lasten!

Daarnaast protesteerde de SP vandaag tegen de marktwerking in de zorg: de verschillende zorginstellingen moeten gaan concurreren met elkaar, waardoor ze moeten gaan dingen naar de gunst van de zorgverzekeraar. Deze sluit namelijk contracten af met huisartsen en andere zorginstellingen en krijgt hierdoor veel te veel macht. Als een huisarts een duur medicijn wil voorschrijven, kan hij door de zorgverzekeraar worden teruggefloten omdat het te duur is, terwijl het misschien heel hard nodig is. Zorgverzekeraars kunnen voor een aanvullende verzekering mensen afwijzen, de kans bestaat dat ze juist om zo goedkoop mogelijk uit te zijn, ‘risicopatienten’ liever niet aannemen. Concurrentie in de zorg wijzen wij ten sterkste af: de zorg is geen markt, het gaat niet om de laagste prijs maar om kwaliteit en gegarandeerd zorg voor iedereen!

Het kabinet heeft al besloten dat het nieuwe zorgstelsel per 1 januari ingevoerd wordt. Is actie voeren daarom zinloos? Absoluut niet! Politieke besluiten zijn er om te worden teruggedraaid als blijkt dat het merendeel van de bevolking het niet eens is met een genomen besluit. Dat is de kern van de democratie. We zitten opgezadeld met een kabinet dat maar niet wil luisteren, het wordt tijd dat het protest wordt gebundeld en dat ze het nu wel te horen krijgen!

Kraampje gemist? U kunt via internet ook uw proteststem laten horen! Nodig vooral iedereen in uw omgeving uit om dit ook te doen. Ga naar de actiepagina op de landelijke SP-site om te tekenen. Hier leest u ook alle bezwaren nog eens na die de SP tegen het zorgstelsel heeft.

Wij nodigen u ook van harte uit voor onze openbare avond, met Tweede Kamerlid Agnes Kant. Deze avond vindt plaats op 17 november, vanaf 19.30 in het Proveniershuis (Overschiesestraat 3a). Agnes licht tijdens deze avond het nieuwe zorgstelsel toe, en daarnaast de bezwaren van de SP hiertegen en hoe het volgens de SP wel zou moeten. Vervolgens gaat ze in discussie met een panel van deskundigen uit de zorg.

U bent hier