h

Dit was Kabaal

10 september 2005

Dit was Kabaal

Mink Lammertink • 3 september was het weer zover. Naar aanleiding van het succes van vorig jaar een grotere, leukere, en nieuwere editie van Kabaal. Door vele maanden voorbereiding goed van de grond gekomen. Officieel begon het festival om 12 uur, maar voor de Rood-leden, die vanuit verschillende steden in Nederland waren gekomen, werd het toch wel iets vroeger. Geeft niets, broek aan, koffie binnen en gaan met die banaan. Om 12 uur begon de eerste band, Orchestra of Harmonic Disturbance, die de naam van het festival waarmaakte. Metal die je trommelvliezen deed trommelen, en dat wel op de vroege ochtend. In de loop van de dag begon het festivalterrein steeds voller te raken, maar wat wil je met lekker weer, kunst en muziek .
Toffe Haan zette een bizarre, maar uiterst geslaagde show neer, en er werd zelfs al een beetje gedanst. Een goed begin is het halve werk.

Naast ruimte voor muziek waren er dit jaar ook meerdere kunstvormen verspreid over de plantage. Zo trad theatergroep Luijk op in de late middag, en waren er een aantal dichtsessies.
Uit Delft overgekomen was het excentrieke gezelschap blikopener, die de achterkant van het park omtoverden tot een waar relaxwalhalla. Kussens, muziek, beelden, en een geweldige graffitimuur waar ze de hele dag over deden, dus er waren ook live kunstenaars te zien. Ze hebben er iets heel moois van gemaakt, maar helaas ook weer afgebroken. In dit deel van het park waren er dan ook bijna de gehele dag mensen, als je de bandjes even zat was.
Rash, uit de buurstad Vlaardingen, zette een show neer en daarna was het tijd voor Vixy.
Vorig jaar hoofdact, dit jaar in de middag maar ook dit jaar stond de vaste schare Vixy fans in de eerste rijen van het publiek. Terecht, de plantagebezoekers konden overweg met deze opbeurende ska.
Over vaste fanschare gesproken, na Vixy begon van Katoen te spelen. Al eerder te zien op SP festivals en ook al eerder gezien in Schiedam. Maar nog steeds leuk! Nederherrie met rep voor je raap teksten die er niet om logen, even geen school, even van Katoen.
Na van Katoen gingen veel mensen naar huis om even avond te eten, maar de sfeer bleef hangen op de plantage. Want uiteraard konden er ook de nodige broodjes Hamburger en ander voedsel aangeschaft worden.
Nadat Jellybread (funk) had gespeeld en Skiggy Rapz (hiphop), kwam Linked, wat iets te lang uitliep maargoed, de show was er wel.

De afsluiter van de avond en tevens hoofdact Mala Vita, die eerder ook al op Lowlands stond.
De plantage stond stampvol en er werd druk heen en weer gerend om alles gereed te maken.
Iets later dan gepland begon Mala Vita, die ska neerzette waarop werd gedanst. Het deed denken aan vorig jaar, met als afsluiter Vixy. Een klein storingsfoutje tussendoor, maar goed, dat zijn we gewoon maar even door de vingers. Het optreden duurde een klein uurtje en toen was het afterparty tijd. Voor bijna iedereen helaas. Naar horen zeggen waren de afterparty’s ook een succes, want 3 kroegen in Schiedam waren voor een keertje tot 4 uur open om nog lekker lang door te gaan. In de plantage werd alles afgebroken en hoewel iedereen uitgeput was, konden we toch zeker terugkijken op een nog mooier, beter, leuker festival dan vorig jaar en nou wordt het wachten tot volgend jaar. Zaterdag 3 september was een leuk Schiedams festivaldagje uit, en zeker een succes. Tot volgend jaar zou ik zeggen!

U bent hier