h

Van Hoof ziende blind voor schendingen eigen Arbo-regels

11 augustus 2005

Van Hoof ziende blind voor schendingen eigen Arbo-regels

Tweede-Kamerlid Jan de Wit van de SP bracht begin juni een werkbezoek aan een project in Schiedam waar de gemeente uitkeringsgerechtigden verplicht voor hun uitkering te werken. Hij constateerde dat de werkomstandigheden ondermaats waren. Staatssecretaris Van Hoof bracht kort daarna een bezoek en zei onder de indruk te zijn van de aanpak van de gemeente. Dat de Arbo-regels aan alle kanten werden geschonden, was de bewindspersoon blijkbaar ontgaan, maar zijn dienst vond wel degelijk dat ingrijpen op zijn plaats was.

Op aanraden van De Wit stelde SP-raadslid Sinne Tolsma de kwestie aan de orde bij wethouder Lepides. Toen na het werkbezoek van de staatssecretaris bleek dat de wethouder nog niets had ondernomen om de omstandigheden te verbeteren, schakelde de SP de Arbeidsinspectie in. Deze deed onderzoek en concludeerde dat de Arbo-wet inderdaad met voeten getreden werd.

De Arbeidsinspectie stuurde vervolgens, namens de eerst zo enthousiaste Van Hoof, een brief aan de gemeente Schiedam, waarin de gemeente gesommeerd werd de arbeidsomstandigheden binnen drie maanden in orde te maken.

De Wit vindt de gang van zaken vreemd en heeft vandaag vragen gesteld aan de staatssecretaris over zijn kennis van de eigen regels.

U bent hier