h

SP en BVSO starten petitie tegen bajesboten

16 augustus 2005

SP en BVSO starten petitie tegen bajesboten

Vanaf vandaag verzamelen SP en Bewonersvereniging Schiedam-Oost handtekeningen onder een petitie tegen de bajesboten in de Merwehaven.


Petitie aan de Tweede Kamer en de minister van Justitie

Negen in één jaar is genoeg!

Op 29 juli ontsnapte voor de negende keer een gedetineerde van de zogenaamde bajesboten in de Merwehaven in Rotterdam. Ondanks extra beveiligingsmaatregelen die zijn genomen na de voorlaatste ontsnapping heeft opnieuw een gevangene zich kunnen “onttrekken aan de vrijheidsbeneming”. Gelukkig kon de ontsnapte gedetineerde weer snel ingerekend worden.

Van de negen ontsnappingspogingen binnen een jaar zijn er maar vier mislukt, zo begrijpen we uit antwoord op Kamervragen. De omwonenden durven bijna niet te denken aan de risico’s, die een ontsnapte, wanhopige gevangene, die vlucht in een woonwijk in de directe omgeving in Schiedam of Rotterdam, met zich meebrengt. Het schrikbeeld van een gijzeling dringt zich op. De omwonenden maken zich ernstig zorgen en zijn woedend over het tekortschieten van de overheid voor wat betreft de veiligheid.

Sinds het afmeren van de detentieboten in de zomer van 2004 voelen de direct omwonenden zich minder veilig. Tot hun woede hebben de gemeente Rotterdam en het ministerie van Justitie niet of nauwelijks rekening gehouden met de bewoners. De boten zijn afgemeerd aan een Rotterdamse kade die op nog geen honderd meter van een Schiedamse woonwijk ligt. Er is bewust gekozen - zo blijkt uit antwoorden op vragen van SP-Kamerlid Jan de Wit - voor een detentieconcept met minder beveiliging dan een reguliere penitentiaire inrichting. Een vreemde keus als de nabijheid van een woonwijk in aanmerking wordt genomen.

Door de gebrekkige beveiliging hebben tot nu toe negen gedetineerden zich kunnen “onttrekken aan de vrijheidsbeneming”. Negen gevangenen zijn ontsnapt, vier zijn er weer opgepakt. De eerste acht ontsnappingen hebben telkens geleid tot, zoals de minister dat zegt, additionele beveiligingsmaatregelen. Na de voorlaatste ontsnapping zijn de detentieboten zelfs helemaal van traliewerk voorzien. De drijvende gevangenis werd in een kooi gezet. Toch hebben de extra maatregelen niet kunnen voorkomen dat er op 29 juli opnieuw een gevangene heeft kunnen ontsnappen. Het vertrouwen van de bewoners in de maatregelen van justitie is weg. De onrust en de angst in de wijk zijn groot. Bedrijven in de directe omgeving maken zich zorgen over hun personeel. Bewoners van Schiedam-Oost en Oud-Mathenesse vragen zich regelmatig af hoe ver de volgende gevangene komt én vooral wat die gevangene zal doen om uit handen van justitie te blijven. De woede in de wijken over het tekort schieten van de maatregelen is enorm.

Wij, bewoners en ondernemers in Schiedam en Rotterdam, vragen u zich tot het uiterste in te spannen om maatregelen te treffen, waarmee onze veiligheid kan worden gegarandeerd. Nu blijkt dat een dergelijke garantie niet gegeven kan worden voor de huidige locatie, is verplaatsing van de detentieboten naar een locatie die wél goed te beveiligen is, de enige resterende optie.

Kortom: Maak onze wijk weer veilig, haal die boten weg!

U bent hier