h

Schiedam wijzigt tekst over onderhoud rijksmonumenten

25 augustus 2005

Schiedam wijzigt tekst over onderhoud rijksmonumenten

Rotterdams Dagblad • SP-raadslid Yorick Haan kwam er even niet meer uit. Hoe zit dat nou: mag je als eigenaar van een rijksmonument nu wel of niet op eigen houtje een afbladderend raamkozijn van een nieuwe lik verf voorzien? Volgens de website van de gemeente Schiedam mag het níet, tenzij er een bouwvergunning is verleend. Maar toen de SP'er recent de beantwoording van vragen hierover aan het college van b en w onder ogen kreeg, snapte hij er niets meer van. Want, zo luidde Haans vraag aan b en w, is er nu wel of niet een vergunningplicht bij regulier of normaal onderhoud aan monumenten? Het antwoord van b en w was inderdaad hoogst verwarrend: ,,Soms wel, soms niet, hangt van de soort werkzaamheden af.''

Maar Yorick Haan geeft niet snel op. En dus vuurde hij opnieuw vragen af op het college, zeg maar: vragen over de beantwoording van de eerdere vragen. Uit die nieuwe antwoorden blijkt dat het college onverminderd achter de eerder gegeven antwoorden blijft staan, maar dat het tekstje op de gemeentelijke website ('Zelfs bij het plegen van normaal onderhoud is een bouwvergunning nodig') te stellig is geformuleerd en dus zal worden aangepast.

Dit jaar is het vier keer voorgekomen dat op last van b en w werkzaamheden in een rijksmonument zijn stilgelegd. In die gevallen konden de eigenaren zich echter moeilijk verschuilen achter het vage 'soms wel, soms niet,'; het ging om ingrijpend slopen of bouwen zonder dat daarvoor een vergunning was verleend.

U bent hier