h

RD: Verzet tegen bajesboten neemt toe

20 augustus 2005

RD: Verzet tegen bajesboten neemt toe

Rotterdams Dagblad

Ook CDA Schiedam dringt bij minister aan op andere ligplaats

Het verzet tegen de aanwezigheid van bajesboten op de grens van Schiedam wordt steeds heviger.

In navolging van de Bewonersvereniging Schiedam Oost (BVSO) en de Schiedamse SP, wil nu ook het CDA in Schiedam dat de boten elders een ligplaats krijgen. Het CDA heeft hierover een brief gestuurd naar de ministers Verdonk en Donner en burgemeester van Schiedam en Rotterdam.
Ook voor de christen/democraten is de reeks van ontsnappingen - negen in totaal - aanleiding om te concluderen 'dat het zo niet langer kan'. Ook de bewonersvereniging en de SP noemden ontsnapping nummer negen 'de druppel'.
De BVSO en SP gaan in een petitie aan de Tweede Kamer aandringen op verplaatsing van de bajesboot, die op honderd meter afstand van de woonwijk ligt.

Veiligheid
Het CDA is het daar mee eens. "Deze boten liggen dan wel officieel in Rotterdam, met hun neus liggen ze eigenlijk in Schiedam. Precies op de grens, en een beetje erover." De partij stelt in de brief dat het nut van de boten als onderkomen voor uitgeprocedeerde asielzoekers niet ter dicussie staat. "Maar een heroverweging van de locatie is, gezien de vele ontsnappingen, zeker aan de orde. De veiligheid van de wijk, de nachtrust van de wijkbewoners is onze beweegreden," stellen Martijn Vroom en Ad Hekman in de brief.
Volgens de CDA'ers is het beter de boot te verplaatsen naar de Maasvlakte of een plek buiten de bebouwde kom.
Eerder stelden de bewonersvereniging en SP dat de onrust en angst in de wijk groot is en dat bedrijven in de directe omgeving zich zorgen maken over hun personeel. Het grote schrikbeeld in de wijk is dat er een gijzeling gaat plaatsvinden, stellen BVSO en SP.

U bent hier