h

Maasstad: Schiewerk weer veilig

18 augustus 2005

Maasstad: Schiewerk weer veilig

Maasstad Weekbladen • Schiewerk heeft na klachten van personeel en de Arbeidsinspectie nu wel voldaan aan veilige arbeidsomstandigheden volgens de Arbo-wet. Nu zijn er wel stevige werkschoenen uitgedeeld aan werknemers én in plaats van plastic kantinestoelen wordt nu gewerkt met goedgekeurde werkstoelen en tafels. Dit alles is gebeurd naar aanleiding van vragen die werden gesteld na een bezoek van de Tweede-Kamerfractie van de SP en vragen van Schiedams raadslid Sinne Tolsma aan wethouder Lepidis.

De overtredingen kwamen aan het licht tijdens een werkbezoek van de Tweede-Kamerfractie aan Schiewerk. Schiewerk is het nieuwe productiehuis waar volgens de plannen van wethouder Lepidis bijstandsgerechtigden werken aan arbeidservaring. Sinds enige tijd worden uitkeringstrekkers verplicht om twintig uur per week te werken in dit productiehuis dat gevestigd is bij de BGS of wel de vroegere sociale werkplaats.
Geconstateerd werd dat er niet volgens de Arboregels werd gewerkt door de directie van de BGS. De Arbeidsinspectie werd er bij gehaald om de arbeidsomstandigheden na te gaan. Daar werd duidelijk dat bij de montage van harpsluitingen er geen beschermende schoenen werden gedragen. En dat terwijl deze metalen sluitingen wel 2,5 kilo per stuk wegen. Ook de tafels en stoelen waaraan gewerkt werd voldeden niet aan de eisen. De uitkeringstrekkers zaten op plastic kantinestoeltjes te werken.
Deze overtredingen tegen de Arbowetgeving zijn nu opgelost, zo meld de BGS. Maar een inventarisatie naar eventuele gezondheidsrisico's, een standaard onderzoek las de arbeidsinspectie langs komt, zal pas een rapport medio oktober verschijnen. Cynisch is het dat staatssecretaris Van Hoof ook in juni een bezoek bracht aan Schiewerk en alleen maar lof had voor deze nieuwe vorm van arbeidservaring opdoen voor bijstandstrekkers. Deze week zal SP-afgevaardigde De Wit vragen stellen aan de staatssecretaris over deze Schiedamse zaak. Al eerder bracht de gemeente naar voren dat veiligheidsschoenen niet zo nodig leken voor het verpakken van kruiden (het werk dat toen gedaan werd volgens de BGS). De antwoorden van de staatssecretaris worden over een maand verwacht.

U bent hier