h

Wet kinderopvang veroorzaakt armoedeval

12 juli 2005

Wet kinderopvang veroorzaakt armoedeval

Door de nieuwe Wet op de Kinderopvang, die sinds 1 januari van dit jaar geldt, moet er twee maanden gewacht worden op een tegemoetkoming. Uitkeringsgerechtigden die een baan vinden moeten daardoor de eerste twee maanden de volledige kosten zelf voorschieten. SP-raadslid Sinne Tolsma maakt zich zorgen over de armoedeval die dit veroorzaakt en stelde vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

Brutale jongenDoor de nieuwe Wet op de Kinderopvang, die op 1 januari van dit jaar is ingevoerd, is er veel veranderd. Tolsma: "Het doel was om de toegankelijkheid te vergroten. Het lijkt alsof het tegenovergestelde wordt bereikt. Uit een onderzoek van de Tweede-Kamerfractie van de SP blijkt dat ouders en verzorgers massaal ontevreden zijn over de nieuwe wet."

Tolsma vraagt het college om de ontwikkelingen in de kinderopvang te schetsen en te beoordelen. "Ik wil weten wat er veranderd is in de Schiedamse situatie door de invoering van de nieuwe wet. Ik heb de indruk dat veel minder mensen gebruik maken van kinderopvang. De nieuwe wet heeft een averechts effect. Dat blijkt ook uit de enquĂȘte die de Kamerfractie heeft gedaan. Ik wil van het college horen of ze de ontwikkeling die ik zie ook onderkennen. Natuurlijk verwacht ik dat het college, bijvoorbeeld via de gemeentelijke regelingen actie onderneemt," aldus de SP'er.

"Volgens mij moet het college ook iets doen om het gat van twee maanden te overbruggen. Uitkeringsgerechtigden die hun best doen om weer aan het werk te gaan moeten aangemoedigd worden. Het kan niet zo zijn dat door het geknoei met kinderopvang mensen ontmoedigd worden."

U bent hier