h

RD: Productiehuis overtreedt Arbo-regels

20 juli 2005

RD: Productiehuis overtreedt Arbo-regels

Rotterdams Dagblad • Werkomstandigheden uitkeringsgerechtigden onder de maat.

De omstandigheden waaronder werklozen met alleen bijstand in Schiedam moeten werken om hun uitkering te behouden, zijn onder de maat. Dat heeft de Arbeidsinspectie geconstateerd.

Om de tekortkomingen op te heffen in het productiehuis, moet worden opgetreden. Dat zal de Arbeidsinspectie schriftelijk laten weten aan het college van burgemeester en wethouders. Binnen drie maanden moeten de regels dan alsnog nageleefd worden. De problemen spitsen zich toe op werkomstandigheden. De uitkeringsgerechtigden die twintig uur in de week in het productiehuis werken, zitten de hele dag op kantinestoeltjes aan kantinetafels. ,,En dat terwijl Arbo-wetgeving voorschrijft dat werkplekken in hoogte verstelbaar moeten zijn,'' zegt SP-raadslid Sinne Tolsma.

Tolsma heeft onlangs na een bezoek aan het productiehuis een klacht ingediend bij de Arbeidsinspectie. Niet alleen de stoelen en tafels zijn volgens hem onder de maat, ook is er te weinig daglicht in de loods. Alleen via het dak dringt licht door. Verder ontbreken ramen.

Volgens Tolsma's collega SP'er Yorick Haan worden tewerkgestelden opgedragen om metalen sluitingen te maken, zonder dat handschoenen of verstevigd schoeisel automatisch voorhanden zijn. Bovendien worden in dezelfde ruimte zakjes kruiden ingepakt en is nergens een koelkast te vinden om eten en drinken in te bewaren. Een aparte ruimte om te lunchen hebben de SP'ers tijdens hun bezoek ook niet kunnen ontdekken. De Arbeidsinspectie zelf wil niet ingaan op de aard van de klachten van de SP, maar laat wel weten dat klachten gegrond zijn. Tolsma beweert dat de inspecteur hem al heeft laten weten dat alle klachten bevestigd zijn.

Daling uitkeringen
Het college van burgemeester en wethouders is erg tevreden over het productiehuis. Het doel, een daling van het aantal aanvragen voor een bijstandsuitkering, is een succes. In de maanden na de opening van het productiehuis in juli vorig jaar, daalde het aantal aanvragen scherp.

Steeds meer gemeenten eisen van uitkeringsgerechtigden dat er gewerkt wordt voor het geld. Een groei van het aantal werklozen en de steeds grotere verantwoordelijkheid die gemeenten krijgen voor het uitbetalen van uitkeringen, spelen daarbij een rol. Helmond en Den Bosch gingen Schiedam al voor met verplichte arbeid voor mensen met een uitkering.

U bent hier