h

Ook Schiedam heeft recht op groen

8 juli 2005

Ook Schiedam heeft recht op groen

Deze maand is het rapport “Recht op Groen” van de Raad voor het Landelijk Gebied (RLG) verschenen. Het rapport geeft advies over de groene kwaliteit van de openbare ruimte. De RLG is een adviesorgaan van de regering en de Tweede Kamer over onder andere de zogenaamde groene hoofdstructuur in de steden. SP-raadslid Yorick Haan heeft een brief aan het Schiedamse college gestuurd. Hij vraagt de bestuurders een reactie te geven op het dramatische beeld van de groene ruimte in Schiedam, die uit het rapport blijkt.

 Lisa van der Vorm

"De analyse en het advies van de RLG geven een dramatisch beeld van de groene ruimte in de randstad. Van de dertig grootste gemeenten verkeert Schiedam in de onderste regionen, met 45 vierkante meter groen per woning. De minimumnorm is 75 vierkante meter volgens de Nota Ruimte," aldus Haan in de brief.

Haan vraagt in de brief om een reactie van het college op het rapport en de aanbevelingen van de RLG. Toegespitst op de Schiedamse situatie. Zo vraagt de SP´er naar het tekort aan groen in de Schiedamse wijken ten opzichte van de landelijke norm en wil hij weten wat het college gaat doen om het tekort weg te werken. Volgens de RLG is landelijk 2.888 hectare extra stedelijk groen nodig om te voldoen aan het richtgetal van de Nota Ruimte.

Het SP-raadslid maakt zich ook zorgen over andere normen. "De RLG stelt dat de huidige afstandsnorm van 500 meter tot een 'groene openbare ruimte' achterhaald is, met name vanwege de vergrijzing. Ook voor kinderen zou 300 meter een meer realistische maat zijn. Daarom vraag ik hoeveel Schiedamse woningen aan de norm van 500 meter en 300 meter voldoen."

De RLG pleit er op grond van haar analyse voor om de filosofie van de compacte stad te verlaten. Haan denkt dat de gemeente Schiedam het ruimtelijk beleid baseert op die filosofie. Er zijn ook onderzoeken die concluderen dat er nog een grote mate van verdichting mogelijk is voor het rode, al bebouwde deel van het stedelijk gebied, waardoor er nog mogelijkheden lijken te zijn voor verdichting in combinatie met uitbreiding van het stedelijk groen. Haan wil weten of het college de groene normen denkt te kunnen halen zonder het beleid aan te passen.

U bent hier