h

Haan: 'Monumentaal foutje?'

8 juli 2005

Haan: 'Monumentaal foutje?'

Op zijn weblog vraagt SP-fractievoorzitter Yorick Haan zich af, of het college liegt in de beantwoording van schriftelijke vragen over bouwvergunningen voor monumenten. Haan: "In de antwoorden zegt het college dat er geen vergunning nodig is, op de website van de gemeente staat dat een vergunning verplicht is."

SP-fractievoorzitter Yorick HaanIn de beantwoording meldt het college, dat “bij onderhoudswerkzaamheden die niet ingrijpender zijn dan schilderwerk en regulier onderhoud geen vergunning nodig is.” Op de website wordt aan de argeloze doe-het-zelver het volgende gemeld: “Is uw pand opgenomen op de monumentenlijst, dan heeft u voor alle veranderingen een vergunning nodig. Voor het bouwen in, op, aan of bij een Rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument is altijd een bouwvergunning nodig. Dit geldt ook voor het bouwen in een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht. Zelfs bij het plegen van normaal onderhoud en als de verbouwing door de gemeente is opgelegd is een bouwvergunning nodig.

Haan wil van het college weten of ze onderscheid maken tussen regulier en normaal onderhoud en als dat niet het geval is op welke plaats verkeerde informatie wordt verstrekt. "Volgens mij is er bij de beantwoording van mijn schriftelijke vragen een fout gemaakt. Als ik de wetgeving er op nasla, dan is er geen misverstand mogelijk. Er is een vergunningplicht. Daarom verwacht ik dat het college de antwoorden zal terugnemen," aldus de SP'er.

In de vragen van mei dit jaar vraagt Haan ook naar overtredingen van wetten en regels. Haan: "Het college zegt in de antwoorden dat er handhaving heeft plaatsgevonden. Nu wil ik precies weten welke monumenten zonder vergunning zijn verbouwd. Ik heb het idee dat er af en toe een oogje wordt toegeknepen."

U bent hier