h

RS: Burgemeester Scheeres stopt ermee

3 juni 2005

RS: Burgemeester Scheeres stopt ermee

Radio Schiedam • Reinier Scheeres zal binnenkort stoppen als burgemeester van Schiedam. Vrijdagmiddag maakte hij zijn vertrek bekend. Enige tijd geleden gaf hij al aan deze periode van zes jaar niet als burgemeester uit te zitten. Ook voor eventuele burgemeestersverkiezingen in 2006 zal hij zich niet kandidaatstellen. Scheeres is zo'n 21 jaar Schiedams eerste burger geweest. Daarvoor was hij al enkele jaren gemeenteraadslid en wethouder.

Vooral de laatste paar jaren zijn politiek gezien geen gemakkelijke geweest. Verwikkelingen rond opstappende wethouders en raadsleden vroegen meer van zijn aandacht dan hem lief was. Sommige gemeenteraadsleden, zoals SP'er Yorick Haan, betitelen hem als 'te lief' voor het huidige klimaat in de politiek. Men zou graag zien, dat de burgemeester wat vaker met de vuist op tafel zou slaan. Scheeres probeerde conflicten evenwel vaak op een wat gemoedelijke manier op te lossen. De 60-jarige burgervader zal naar verwachting al in augustus zijn ontslag indienen bij commissaris van de koningin Franssen. In februari zou hij dan echt stoppen.

De Schiedamse SP zal tijdens de eerstvolgende vergadering van de commissie Bestuur en Cultuur een voorstel doen om procedures in gang te zetten, waardoor een burgemeestersreferendum mogelijk wordt. Zo'n referendum zou wat de SP betreft gehouden kunnen worden tegelijk met de verkiezingen voor de gemeenteraad in 2006. Scheeres zegt zelf wel iets te voelen voor een refendum naar 'Vlaardings model', waarbij de inwoners kunnen kiezen uit twee kandidaten.

De PvdA ziet het voorgenomen vertrek van burgemeester Scheeres met gemengde gevoelens aan. De partij uit zijn bezorgdheid over de laatste maanden van het college tot voorjaar 2006 als Scheeres als belangrijke stabiliserende factor wegvalt. De PvdA vindt het van belang dat de nieuwe burgemeester mag steunen op een breed draagvlak bij zowel de Schiedammers als in de gemeenteraad. De PvdA vindt dat de gemeente Vlaardingen heeft laten zien hoe de bevolking nauwer kan worden betrokken bij de keuze van de nieuwe burgemeester.

U bent hier