h

‘Referendum tegelijk met raadsverkiezingen’

3 juni 2005

‘Referendum tegelijk met raadsverkiezingen’

Vandaag maakte burgemeester Scheeres bekend dat hij zijn functie begin volgend jaar neerlegt. Volgens de raadsvoorzitter is het goed dat de nieuwe raad kan starten met een nieuwe burgemeester. SP-fractievoorzitter Yorick Haan ziet in het aftreden van Scheeres een kans om de bevolking meer te betrekken bij de lokale politiek. Haan: “Wat mij betreft vragen we de bevolking mee te beslissen over de keus voor een nieuwe burgemeester.”

Burgemeester Reinier ScheeresAl langer was bekend dat Scheeres er tijdens deze vierde termijn als burgemeester mee zou stoppen. “Het is goed dat de burgemeester er voor kiest om het afscheid samen te laten vallen met de raadsverkiezingen. Ik kan me goed voorstellen dat Scheeres er nu genoeg van heeft. Deze raadsperiode zou voor elke burgemeester zwaar zijn geweest,” zegt SP’er Yorick Haan.
“De politieke aardverschuiving van 2002, een eerste college sinds de oorlog zonder de PvdA en wethouders die een nieuwe traditie introduceerden: elke februari een wethouder die het bijltje er bij neergooit. De sfeer in de gemeenteraad, waar hij voorzitter van is, is om te snijden en de coalitie zit ook niet erg stevig in het zadel. Moeilijk voor een burgemeester die een soort bindende factor moet zijn.”
“Scheeres is een aardige en ook best capabele burgemeester, maar hij is vaak ook te makkelijk, te lief. Dat raadsvergaderingen af en toe rommelig verlopen is nog tot daar aan toe, maar van een burgemeester mag je toch ook verwachten dat hij af en toe met de vuist op tafel slaat. Dat hij – als dat nodig is – wethouders en raadsleden op het matje roept. Bij kwesties als het lekken van informatie over de porno op de computer van Schoenmakers en de fraude door Gemeentebelangenraadslid Hemmes had Scheeres doortastend moeten optreden.”

Volgens Haan kan de betrokkenheid van de Schiedammers bij het lokale bestuur een flinke impuls krijgen door tegelijk met de raadsverkiezingen een burgemeestersreferendum te organiseren. “Een strijd tussen twee, drie of misschien zelfs vier kandidaten zal de interesse voor en betrokkenheid bij de lokale politiek een flinke impuls geven. De kiezer bepaalt dan niet alleen wat de nieuwe invulling van de raad wordt, maar kiest ook een nieuwe voorzitter. Dat spreekt waarschijnlijk nog meer tot de verbeelding dan alleen de keuze voor een partij,” aldus Haan.

Haan zal tijdens de eerstvolgende vergadering van de commissie Bestuur en Cultuur het voorstel doen om nu al de procedures in gang te zetten om maart volgend jaar een referendum te kunnen organiseren.

U bent hier