h

RD: Coalitie zwijgt over Schiedam Lokaal

21 juni 2005

RD: Coalitie zwijgt over Schiedam Lokaal

Rotterdams Dagblad • De coalitie heeft tijdens de gemeenteraad gisteravond met geen woord gerept over de afsplitsing van de vierde coalitiepartner Gemeente Belangen Schiedam in Schiedam Lokaal. CDA, VVD, Leefbaar Schiedam gaan gewoon door met de uitvoering van het coalitie-akkoord, alleen nu niet met Gemeente Belangen Schiedam (GBS), maar met Schiedam Lokaal.

Oppositiepartij PvdA trok wel fel van leer tegen Schiedam Lokaal. Fractievoorzitter Maarten Groene houdt de hele coalitie verantwoordelijk voor wat hij ziet als het besmeuren van de toch al niet beste naam van de Schiedamse politiek na alle rellen en incidenten in de afgelopen jaren. Groene verwijt het college mede verantwoordelijkheid omdat niets is ondernomen om de afsplitsing van wethouder Habermehl en de tweekoppige fractie te voorkomen. Groene: "Waar is het zelfreinigend vermogen van dit college?"

Over dat vermogen was Habermehl duidelijk: "Alleen de raad kan overgaan tot zelfreinigend vermogen, wij zijn aangesteld door de raad."

Naast de PvdA hebben ook GroenLinks en de SP grote moeite met de overgang van GBS naar Schiedam Lokaal. Woorden als zetelroof waren niet van de lucht. D66 noemde Schiedam Lokaal-wethouder Henk Jan Habermehl zelfs onbetrouwbaar omdat hij van politieke kleur is verschoten.

Volgens Habermehl is daarvan geen sprake: "Voor u staat geen kameleon." Schiedam Lokaal blijft het coalitieakkoord steunen en houdt vast aan het partijprogramma van GBS.

Van een motie van wantrouwen is het volgens SP en GroenLinks niet gekomen omdat de coalitie toch niet had ingestemd.

Eerder kreeg Habermehl al eens een motie van wantrouwen te verduren. Toen stemden alleen oppositiepartijen er mee in.

U bent hier