h

RD: Waterweg in actie voor slachtoffers zeebeving

6 januari 2005

RD: Waterweg in actie voor slachtoffers zeebeving

Rotterdams Dagblad • Ook de gemeente Vlaardingen stelt één euro per inwoner ter beschikking aan de ramp in Azië, ofwel 75.000 euro. Eerder besloten Schiedam en Maassluis tot deze actie over te gaan.

Daarnaast ondersteunt Vlaardingen de initiatieven van burgers om geld op te halen voor de slachtoffers in Azië. De opbrengst van elke actie wordt door de gemeente verdubbeld, met een maximum van 25.000 euro. Om in aanmerking te komen voor de verdubbeling, moeten initiatiefnemers zich wel schriftelijk melden bij het Vlaardingse notariskantoor Van Gastel. De verdubbelingsactie loopt tot 15 februari.

In het Waterweggebied worden meer en meer particuliere acties opgezet. Zo verkoopt in Schiedam de Plantenboot plantjes aan huis, in samenwerking met SP-jongeren. De plantjes, die worden ingekocht voor 25 eurocent, worden te koop aangeboden voor 2,5 euro.

BOB Autowas aan de 's-Gravelandseweg 412 in Schiedam wast aanstaande vrijdag iedere auto voor vier euro. Maar meer betalen mag ook, want alles wordt overgemaakt naar Giro 555. ,,Gezien de capaciteit van onze twee wasstraten, hopen wij - als het weer niet te veel tegenzit - minstens duizend auto's te kunnen wassen die dag. Daarom blijven we extra lang open,'' aldus directeur Robert Vis.

Bij de Vlaardingse voetbalvereniging Victoria'04 is op de nieuwjaarsreceptie geld ingezameld voor Azië. Het bestuur heeft dit bedrag aangevuld tot 1.500 euro. De Vlaardingse voetbalvereniging FC Mozaiek is op zijn beurt bezig een benefietwedstrijd voor Azië te organiseren. Het eerste elftal van de Vlaardingse hockeyclub Pollux speelt morgenavond om half acht, voorafgaand aan de nieuwjaarsreceptie, een wedstrijd tegen een elftal van oud-Pollux spelers. Ook hiervan gaat de opbrengst naar giro 555.

Het Shantykoor Vlaardingen geeft zaterdag 8 januari een benefietvoorstelling in winkelcentrum Het Liesveld, van 13.30 tot 15.30 uur.

Bij de Vlaardingse horeca zijn verscheidene acties bedacht. Zo worden er zaterdag 8 januari van 14.00 tot 02.00 uur verzoekplaatjes gedraaid in Eetcafé De Steeg voor twee euro per plaatje. Het barpersoneel staat de fooien en het salaris van die dag af.

In Café de Waal kosten de dagmenu's vandaag geen zeven euro, maar €5,55. De totale dagmenu-omzet maakt de Waal over op giro 555. 's Avonds treden er bekende Vlaardingers op, onder wie Cornelis Pons, Anton Swaneveld en stadsdichter Kees Alderliesten.

De Salon verhoogt vrijdag en zaterdag de prijs van de entreekaartjes van vijf euro naar €5,55. De helft van het bedrag gaat naar Azië. Zondag geeft restaurant Westkaai, op de Vlaardingse Westhavenkade, 55,5 procent van de keukenomzet. Volgende week dinsdag staat de Ierse pub O'Sheas, aan de Westhavenplaats in Vlaardingen, de opbrengst van de entreekaartjes voor de wekelijkse quizavond af aan het goede doel. Het Hoogheemraadschap Delfland maakt 50.000 euro over. ,,Ondanks de grote zorgen over ons waterbeheer, zijn de zorgen in Azië vele malen groter,'' sprak dijkgraaf Schoute tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst. ,,Het is terecht dat men overal ter wereld, ook vanuit ons land, hulp biedt aan de getroffen gebieden en bevolking.''

Het Schiedamse muziekcentrum Total Music organiseert zaterdag 26 januari een Swinging Festival voor giro 555, met optredens van Bonetti Music, Paula Snoeren, Jam Square en M&M. De gehele opbrengst van de kaartverkoop gaat naar Azië.

U bent hier