h

RD: Vragen over Zalmsnip

12 januari 2005

RD: Vragen over Zalmsnip

Rotterdams Dagblad • Twee politieke partijen in Schiedam hebben het college van burgemeester en wethouders gevraagd of de bereidheid bestaat alsnog de Zalmsnip uit te keren, nu is gebleken dat die mogelijkheid door een fout nog tot 1 februari bestaat.

De regering heeft de meevaller van 45 euro per huishouden (voorheen honderd gulden oftewel een snip) met ingang van 2005 afgeschaft, maar omdat de intrekkingsmaatregel niet tijdig is afgekondigd in het Staatsblad, kunnen gemeenten de Zalmsnip tot volgende maand alsnog uitkeren. Ze kunnen het geld ook in mindering brengen op de gemeentelijke belastingen, zoals veel gemeenten de afgelopen jaren deden.

Schriftelijk
Ondanks de waarschuwing van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat de Zalmsnip vrijwel zeker uit eigen zak betaald zal moeten worden, zijn er toch gemeenten zoals Enschede die het geld willen uitkeren. De SP heeft het college van b en w schriftelijk gevraagd of Schiedam dat voorbeeld wil volgen ter compensatie van de verwachte dalende koopkracht in 2005.

De PvdA vraagt daarnaast om samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan te kloppen bij het rijk voor compensatie van de afgeschafte Zalmsnip.

Het Maassluise college kondigde vorig jaar aan door te willen gaan met de belastingkorting. Alle Maassluise huishoudens met een inkomen van hoogstens 125 procent van het minimum, wil het college de korting toch geven.

In Vlaardingen heeft het CDA bij wethouder Paul Scheffer (financiën) gevraagd wat voor Vlaardingen de mogelijkheden zijn.

Donderdag vergadert de VNG over de kwestie. De VNG vindt dat het ministerie van Binnenlandse Zaken in gebreke is gebleven, schrijft de VNG in een brief aan minister Remkes. "Wij achten het kabinet, en u als verantwoordelijk minister in het bijzonder, aansprakelijk voor eventueel desondanks voor gemeenten optredende negatieve financiële gevolgen." De VNG meent dat het ministerie van Binnenlandse Zaken onzorgvuldige wetgeving kan worden verweten, nu de datum van 1 januari 2005 niet is gehaald.

U bent hier