h

Vlietland Ziekenhuis toch in Schiedam

21 december 2001

Vlietland Ziekenhuis toch in Schiedam

Schiedam krijgt toch haar Vlietland Ziekenhuis. Na een periode van 'pittige onderhandelingen' hebben het college van burgemeester en wethouders en de Raad van Bestuur van het fusieziekenhuis overeenstemming bereikt over de bouw op de locatie Nieuwland. Het ziekenhuisplan is stevig onder handen genomen om aan de wensen van de omgeving tegemoet te komen en om goedkoper uit te zijn, stellen de twee partijen in een gezamenlijke persverklaring. De hoop is, dat de eerste paal najaar 2002 de grond in gaat.

Het ziekenhuis verbaasde iedereen door eind augustus plotsklaps te besluiten de nieuwbouw in Vlaardingen neer te zetten. De procedures in Schiedam duurden te lang en de protesten vanuit de bevolking waren te sterk. In het kort geding legde de Raad van Bestuur ook haar bezwaren tegen de locatie Bijdorp op tafel. Door de ecologische zone waren de bereikbaarheid en het parkeren 'gebrekkig'. Door de bouw van een parkeergarage rezen de kosten de pan uit, zodat er een gat was van twaalf miljoen gulden waar de gemeente enkel zes miljoen bij wilde leggen.

Of de procedures daadwerkelijk 'op z'n laatst volgend najaar' zijn afgerond, is een vraag die in de persverklaring niet wordt beantwoord. "College en ziekenhuisbestuur hebben afgesproken de planning scherp te zullen bewaken."

Maar het college en het ziekenhuis hebben niet alles in eigen hand. De Raad van State heeft het bestemmingsplan eerder geschorst. Deze schorsing zou makkelijk door het ziekenhuis en de gemeente kunnen worden opgeheven, maar het bestemmingsplan is dan nog niet goedgekeurd.

Onteigenen
Ook heeft de gemeente nog niet alle grond in handen. "We zijn in gesprek met de twee eigenaren aan de Schiedamseweg. Het gesprek is erop gericht om de woningen te verwerven," zegt een woordvoerder van de gemeente. Een langdurende onteigeningsprocedure zou roet in het eten kunnen gooien. De sloopvergunning voor de andere drie panden aan de Schiedamseweg, die ook moeten wijken voor het ziekenhuis, is evenmin rond. Gisteren diende hierover een kort geding.

De plannen voor de bereikbaarheid en het parkeren zijn gewijzigd. Via de Hargalaan in plaats van de Nieuwe Damlaan kunnen de auto's naar het nieuwe parkeerterrein rijden. Dit moeten files op de Nieuwe Damlaan voorkomen. Het openbaar vervoer en de taxi's eindigen aan de kant van het NS-station. "Dit is voor medewerkers, bezoekers, patiënten én omwonenden een belangrijke verbetering."

Parkeerterrein
De wijzigingen in de parkeervoorzieningen zijn het grootst. In plaats van een dure parkeergarage voor 620 auto's op het veld van korfbalvereniging Harga komt er een parkeerterrein voor 750 auto's. Voetbalvereniging Demos moet hiervoor een veld inleveren. "Doordat er geen extra kosten gemaakt hoeven te worden voor de bouw van een parkeergarage is een oplossing gevonden voor het financiële gat dat nog bestond," stellen de twee partijen. Het gat lag tussen de zes en de twaalf miljoen gulden.

"Dankzij de aanleg van de royale parkeergelegenheid aan weerszijden van de Sportlaan zal extra parkeerdruk in de omliggende wijken worden voorkomen," aldus de persverklaring. De vraag is, of de bewoners hiervan ook overtuigd zullen zijn. Met de sportverenigingen lopen gesprekken over vervangende accommodaties.

De derde wijziging in het plan is het selectief openstellen van de dam over de Poldervaart voor auto's van bezoekers die slecht ter been zijn, zodat er niet enkele honderden meters hoeft te worden gelopen. De dam is de verbinding tussen de parkeerplaats en het ziekenhuis. De dam zou aanvankelijk alleen door voetgangers en ambulances mogen worden gebruikt. Het selectief openstellen moet voorkomen dat minder gewoon autoverkeer via de Nieuwe Damlaan naar de ingang rijdt. De verleiding om in de omliggende buurten te parkeren moet ook kleiner worden, omdat via de dam enkel een terugkeer naar het parkeerterrein mogelijk is.

De Schiedamse politiek kan zich in een gezamenlijke commissievergadering op dinsdag 8 januari over de nieuwe plannen buigen. De fractievoorzitters werden vrijdagmorgen vroeg over het behaalde resultaat ingelicht.

U bent hier