h

'Niks geheims in rapport over GGD'

13 juli 2001

'Niks geheims in rapport over GGD'

SP-fractievoorzitter is na lezing overtuigd van noodzaak openbaarmaking

Door John Bunte

Er staat niks geheims in het rapport over de werksfeer bij de GGD Nieuwe Waterweg-Noord. Dit concludeert de Schiedamse SP-fractievoorzitter Yorick Haan na lezing van het rapport. Volgens hem bevat het totaal geen nieuwe feiten. ,,Over alles is al uitgebreid bericht in de krant,'' aldus Haan.

Schiedam/Vlaardingen _ Het Schiedamse gemeenteraadslid heeft maanden geijverd om het rapport van onderzoeksbureau Wagenaar, Hoes en Associés boven tafel te krijgen. Hij stelde daar ook meerdere keren vragen over aan burgemeester en wethouders in zijn woonplaats. Die lieten echter, daartoe geadviseerd door directie en bestuur van de gezondheidsdienst, steevast weten hier geen medewerking aan te willen verlenen.

In de rapportage ('Perspectief op een gezonde ambulancezorg in de Nieuwe Waterweg Noord' genaamd) werd over personen gerept, was de motivering en bovendien zou openbaarmaking van eerdere problemen tot negatieve publiciteit leiden en daar zat de dienst nu net niet op te wachten. Beter kon alle energie in een goede toekomst worden gestoken.

Haan heeft de notitie nu toch, 'door een toevallige omstandigheid', in handen gekregen. ,,En na lezing was ik eigenlijk een beetje gerustgesteld. Juist omdat het maar geheim moest blijven kreeg je het idee dat er nog van alles werd verzwegen. Dat blijkt niet het geval. Alles heeft al in de krant gestaan.''

Zo zouden de onderzoekers na diverse gesprekken met betrokkenen hebben geconstateerd dat een aantal leidinggevenden niet geschikt was voor de functie en dat sommigen zich schuldig zouden hebben gemaakt aan intimidatie. Met name bij de Ambulancezorg waren de problemen te groot geworden. In het rapport wordt ook een aantal aanbevelingen gedaan om de dienst weer 'gezond' te maken.

Een aantal van die leidinggevenden heeft inmiddels de GGD verlaten en is vervangen. Dat geldt bijvoorbeeld voor ex-directeur Van der Meer, die met een financiële regeling is vertrokken.

NamenHaan is er na lezing overtuigd van geraakt dat het rapport gewoon onder gemeenteraadsleden in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis verspreid had moeten worden. En om bepaalde personen te beschermen was het makkelijk te doen geweest die namen uit de tekst te verwijderen.

,,Een rapport,'' aldus de SP'er, ,,waarin eerlijk wordt gesproken over reeds bekende problemen èn waarin oplossingen worden aangereikt, hoeft niet geheim te blijven. Als je dat toch doet, wek je de indruk dat er meer aan de hand is.'' Hij kondigt aan opnieuw een verzoek tot openbaarmaking aan verantwoordelijk wethouder Peter Groenenweg (ook lid van het dagelijks bestuur van de GGD) te zullen richten. ,,De gemeente, en daarmee ook de raad, is financier van de gezondheidsdienst en moet daarom goed worden voorgelicht over de problemen en de oplossingen. Een gemeenteraad die niet het naadje van de kous kent kan geen weloverwogen besluiten nemen.''

U bent hier