h

RS: Nieuwe coalitie in aantocht

17 maart 2006

RS: Nieuwe coalitie in aantocht

Radio Schiedam • De Partij van de Arbeid, de SP, GroenLinks en het CDA komen zo goed als zeker samen in een nieuwe coalitie. Dat heeft PvdA-fractievoorzitter Maarten Groene bekendgemaakt. De vier partijen gaan samen om de tafel zitten om het collegeprogramma te schrijven. De PvdA heeft onderhandelingsgesprekken met alle partijen gevoerd en deze coalitie kreeg de meeste steun.

Groene zei tegenover Radio Schiedam er een "heel goed gevoel over te hebben". Hij is blij dat de vorming van een nieuwe coalitie voorspoedig loopt. Yorick Haan van de SP vindt het een mooie oplossing, ook al ging zijn voorkeur uit naar een geheel linkse coalitie, dus zonder het CDA. "We gaan het met zijn vieren proberen."

De vier partijen moeten elkaar dus samen in een nieuw collegeprogramma nog wel vinden. Fractievoorzitter Ed Gloudi van GroenLinks vindt dat alles eerst nog rond gemaakt moet worden. "Er moeten voor GroenLinks voldoende punten zijn waarin wij ons kunnen vinden." Groenlinks is met twee zetels de kleinste partij van de vier. Groene vindt het daarom niet vanzelfsprekend dat die partij dan ook een wethouder levert. Gloudi zelf wil, als de partij bestuurlijke verantwoordelijkheid krijgt, wel graag een wethouder leveren.

De PvdA kiest niet voor een geheel linkse coalitie door ook het CDA te vragen aan het nieuwe college mee te werken. Christine Daskalakis, die de afgelopen vier jaar wethouder was voor het CDA, staat daar op zich positief tegenover: "Inhoudelijk ging onze voorkeur uit naar de samenstelling PvdA, CDA en VVD, maar we hebben gelijk gezegd wel mee te willen werken aan eventuele andere samenstellingen." Ook het CDA meent dat er nog wel verschillen zijn tussen de programma's van de verschillende partijen, "Maar we gaan nu inhoudelijk met elkaar aan de slag. De intentie om het te laten slagen is er. Als iedereen de 'waar een wil is is een weg' mentaliteit hanteert komen we er gewoon uit," aldus Daskalakis die haar wethouderschap, zoals het er nu naar uitziet ook de komende vier jaar kan voortzetten.

Als de coalitie met deze vier partijen totstandkomt, heeft deze met in totaal 25 van de 35 zetels steun van een ruime meerderheid in de gemeenteraad.

U bent hier